A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №3 методичного об`єднання вихователів ЗДО

Дата: 01.03.2023 10:56
Кількість переглядів: 143

« Робота з організації оздоровчого періоду».

(консультація)

                                                                                                 Підготувала:

Завідувач Залав’єцького ЗДО

Хижук Є.П

 

  Оздоровчий період (або літній) починається 1 червня і закінчується 31 серпня.

Оздоровчому періоду передує підготовча робота з батьками щодо літньої оздоровчої кампанії у ЗДО (анкетування, батьківські збори, інформування через батьківські куточки тощо); поповнення методичних кабінетів та груп методичними та навчально-наочними посібниками з питань організації та змісту літнього оздоровлення, освітньої роботи з дітьми в літній період;     

 Діяльність ЗДО в літній період здійснюється відповідно до інструктивно-методичних рекомендацій МОН: «Організація роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період» (лист від 16.03.2012 р. № 1/9 – 198);   «Про організацію фізкультурно-оздоровчої роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період» (лист від 28.05.12 № 1/9-413.   Роботу ЗДО у літній період необхідно спрямувати на організацію змістовної, різноманітної діяльності з метою оздоровлення дітей, забезпечення їх активного відпочинку, закріплення і розширення уявлень про навколишній світ. Необхідно створити умови і забезпечити організацію різних видів діяльності дітей : ігрову, рухову, пізнавальну, мовленнєву, образотворчу, театралізовану, музичну, трудову. При цьому слід враховувати вік дітей, місце проведення, погодні умови.  Оскільки вся робота з дітьми   має перенестись максимально на свіже повітря, слід продумати оптимальний варіант виносних посібників, іграшок, їх розташування, розміщення дітей, використання ТЗН. Перебування дітей на свіжому повітрі скорочується або виключається  за несприятливих погодних умов: сильний вітер, температура повітря вище  +35˚С у затінку, злива, гроза.

   План роботи ДНЗ на літній період розробляється перед початком нового навчального року, і затверджується на засіданні педагогічної ради. Загальна структура плану роботи ЗДО на літній період залишається такою ж як і на навчальний рік. Мають бути визначені завдання роботи на літній період, розділи:

  На літній період складається для кожної вікової групи режим дня, розклад організованої навчальної діяльності, які затверджуються керівником закладу. Має бути затверджений керівником ДНЗ графік видачі їжі з харчоблоку для різних вікових груп.   

   В літній період необхідно особливу увагу звернути на забезпечення

- дотримання режиму дня;- максимального перебування дітей на свіжому повітрі (винести на свіже повітря проведення організованої навчальної діяльності – веранди, тіньові навіси, ігрові, фізкультурні майданчики);

- проведення екскурсій, якщо є така можливість, у парки, лісополосу, луг, берег, гай – із дотриманням всіх вимог щодо проведення екскурсій дітей;

- звернути увагу на дотримання відповідної  віку тривалості денного сну, забезпечити організацію денного сну при наявності доступу свіжого повітря (відкриті фрамуги);- забезпечити оптимальний руховий режим, організацію різних форм фізичного виховання, проведення загартовуючих процедур;- дотримання повітряного режиму  (систематично провітрювати групові кімнати, спальні, туалетні кімнати);  під час організації питного режиму дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог;

- слідкувати за одягом та взуттям дітей, вони  мають відповідати погодним умовам, бути виготовленими з натуральних матеріалів, забезпечувати дитині свободу рухів та терморегуляцію, взуття має бути легким і зручним, забезпечити наявність обов’язкових головних уборів в сонячну погоду;

- активізувати просвітницьку роботу з батьками щодо збереження здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей в літній період.

   Ранковий прийом організовується  на свіжому повітрі, проводяться згідно вимог різні форми роботи, обов’язковою є ранкова гімнастика на свіжому повітрі, бажано використовувати музичний супровід

        Після сніданку організовується освітньо-виховна діяльність за освітніми лініями (відповідно до розкладу занять) . Впродовж дня організовуються різні види:

 - ігор (сюжетно-рольові, будівельно-конструктивні, драматизації, дидактичні словесні, з картинками, настільно-друковані, рухливі, з елементами спортивних ігор, ігри з піском, водою);

-  праці (у природі, самообслуговування, художня праця, господарсько-побутова;

- самостійної діяльності   (ігрова, художня, комунікативна, рухова, пізнавальна)

- дослідницька діяльність;

 - індивідуальна робота;

- читання, розповідання, інсценуваня худ .дитячих творів;

 розваги: фізкультурні, музичні, літературні, театралізовані, дитячі концерти.

   У вечірні години робота з дітьми організовується з врахуванням необхідності зменшення навантажень на дитину при доборі фізичних вправ та рухливих ігор. З дітьми проводяться спостереження, трудова діяльність, малорухливі ігри, індивідуальна робота тощо.

        Необхідно пам’ятати про організацію щоденних занять з фізкультури на свіжому повітрі, крім днів, коли проводиться дитячий туризм у вигляді прогулянок-походів за межі ДНЗ, який рекомендується проводити 1 раз на тиждень ( за сприятливої погоди та відповідних умов). З метою оптимізації рухової активності дітей крім занять з фізкультури слід проводити такі форми роботи :

-    ранкова гімнастика; гімнастика після денного сну; фізкультурні паузи, фізкультурні хвилинки;     рухливі ігри різної рухливості, сюжетні, безсюжетні, ігри-естафети, ігри-атракціони, ігри-забави, з елементами спортивних вправ;     фізичні вправи на прогулянках;   походи за межі дошкільного навчального закладу (дитячий туризм);      фізкультурні свята (2-3 рази на рік);  розваги (1-2 рази в місяць);      дні здоров’я (  1 раз в місяць);  тижні здоров’я (1 раз на квартал);    самостійна рухова діяльність;  індивідуальна  робота з фізвиховання.

 Загартовуючі процедури – система заходів, спрямованих на підвищення опірності організму дітей, розвитку в них здатності швидко й без шкоди для здоров’я пристосовуватися до змінних умов навколишнього середовища.

         В ЗДО відповідно до плану роботи розробляють заходи, схеми та графіки загартування, чітко визначають в режимі дня оптимальний час і терміни проведення загартовуючих процедур, їх доцільність. Для їх проведення необхідно передбачити використання стаціонарного та виносного обладнання, тіньових навісів, надувних басейнів, лійок для обливання, індивідуальних килимків  та ін.

Рекомендованими  у різних вікових групах є загартування: повітрям (повітряні ванни, прогулянки на свіжому повітрі), водою (місцеві і загальні контрастні обливання, обтирання, умивання, купання в басейні, полоскання горла),сонцем (сонячні ванни).

       В ЗДО проводяться й інші загартовуючі ( ходіння босоніж по росяній траві, вологому піску, глині, камінні тощо)  та профілактично-оздоровчі процедури  (фітотерапія, аромотерапія, фізіотерапевтичні процедури, різні види масажу, ходьба по спеціально створених «доріжках здоров’я»). Поширеного впровадження набули кольоротерапія, лялькотерапія, арт-терапія, дихальна гімнастика, степ-аеробіка, психогімнастика, оздоровчі хвилинки впродовж дня  та ін. 

 Використана література:

  1. А. Остапенко, О. Шинкевич.  Організація роботи закладу дошкільної освіти в літній  оздоровчий період . Основа – 2018р.

2. Інструктивно-методичні рекомендації МОНмолодьспорту:

- «Організація роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період» (лист від 16.03.2012 р. № 1/9 - 198);

- «Про організацію фізкультурно-оздоровчої роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період» (лист від 28.05.12 № 1/9-413

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь