A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

«Підвищення якості та доступності надання медичних послуг для сільського населення, шляхом придбання медичного обладнання для КНП «Острожецька районна лікарня» Острожецької сільської ради»

Дата: 10.02.2020 11:59
Кількість переглядів: 1810

П Р О Е К Т

1. Анотація проекту

Назва проекту

«Підвищення якості та доступності надання медичних послуг для сільського населення, шляхом придбання медичного обладнання для КНП «Острожецька районна лікарня» Острожецької сільської ради»

Актуальність проекту

КНП «Острожецька районна лікарня» в грудні 2017 року передана з комунальної власності району у власність Острожецької об'єднаної тереторіальної громади та забезпечує надання медичних послуг жителям Острожецької громади, частково Ярославицької та Млинівської ОТГ   загальною кількістю населення -  8150 чоловік. Жителі даних ОТГ зацікавленні в отриманні медичних послуг саме у даному медичному закладі через вигідне розташування, зручні транспортні зв’язки, та якісні медичні послуги які надають досвідчені лікарі.

При цьому існує гостра необхідність у залученні нових молодих спеціалістів та закупівлі нового сучасного обладнання для лікування та діагностики, що відповідає сучасним тенденціям медицини. Через нестачу власне якого, лікарі змушені перенаправляти пацієнтів у інші лікувальні заклади, що у свою чергу призводить до втрати імовірно зароблених лікарняним закладом коштів, та зменшення кількісного показника надання послуг закладом.

Якщо врахувати, що левову частку пацієнтів КНП «Острожецька районна лікарня» складають пацієнти, що потребують невідкладної та планової стоматологічної допомоги, окрім того за рахунок демократичної цінової політики, охоплення пацієнтів, що отримують стоматологічну допомогу у нашому лікувальному закладі, на даний момент уже виходить за межі лише 2 громад, очевидним є раціональність направлення коштів саме у цю галузь медицини.

Розширивши спектр стоматологічних послуг, які може надавати лікарня, ми зможемо залучити багато нових пацієнтів, які будуть мотивовані отримувати якісні послуги на новому обладнанні, а врахувавши кількість коштів, які вже зараз приносить стоматологія у лікарняний бюджет, ми зможемо у рази його збільшити.

Згідно статистичних даних у 2017 році послугами стоматологічного кабінету та зубопротезної лабораторії КНП «Острожецька районна лікарня» скористалися 4221 пацієнт, у 2018 вже 4729 пацієнтів. За надані послуги бюджет лікарні збільшився у 2017 році на 166 937,46 грн. , а у 2018 році на 196 845,80 грн.

Варто зазначити, що з 1 січня 2018 року вступила в дію медична реформа, одна з головних реформ в Україні, головний принцип якої «гроші ходять за пацієнтом». Відповідно, щоб зберегти лікарню у сільській місцевості необхідно «боротися» за кожного пацієнта та постійно модернізовувати обладнання та інфраструктуру закладу.

Отже, найголовнішою цілю даного проекту є створення умов для розширення спектру послуг, які зможе надавати КНП Острожецька районна лікарня, за рахунок чого ми збільшимо кількість потенційних пацієнтів, що будуть зацікавлені в отриманні послуг саме у нашому лікувальному закладі. І найголовніше – ми створимо умови для значного збільшення лікарняного бюджету, що стане першим кроком до створення умов за яких лікарняний заклад зможе проводити модернізацію та закупівлю обладнання за рахунок власного грошового ресурсу.

 

Перелік заходів проекту:

  • Оголошення процедери закупівлі медичного обладнання на «Прозорро;
  • Підписання документів на придбання та поставка обладнання в КНП «Острожецька районна лікарня»;
  • Встановлення медичного обладнання (стоматологічний панорамний рентген ортопантомограф, мікроскоп бінокулярний стаціонарний, стерилізатор паровий, інтероральна камера, піскоструменевий апарат, пічка для випікання металокераміки);
  • Навчання персоналу при роботі на новому обладнанні;
  • Інформування населення про наявність сучасного обладнання та надання додаткових медичних послуг в КНП «Острожецька районна лікарня» на фейсбук сторінці, офіційному сайті громади в друкованих періодичних виданнях смт Млинів та м. Луцьк;
  • Запровадження соціальних маршретних рейсів з віддалених населених пунктів сільської ради до Острожецької лікарні.

 

Результати проекту:

У результаті реалізації проекту в КНП «Острожецька районна лікарня» Острожецької сільської ради будуть створені умови для розширення спектру послуг в сільській місцевості, які зможе надавати лікувальний заклад, за рахунок чого ми збільшимо кількість потенційних пацієнтів, що будуть зацікавлені в отриманні послуг саме у нашому лікувальному закладі. Будуть створені умови для значного збільшення лікарняного бюджету, що стане першим кроком до створення умов за яких лікарняний заклад зможе проводити модернізацію та закупівлю обладнання за рахунок власного грошового ресурсу. А найголовніше жителі громади зможуть отримувати якісні медичні послуги у своїй лікарні та не будуть змушені їхати за 30 – 60 км. в інші медичні заклади.

 

Обсяг коштів та джерела фінансування проекту

Для впровадження цього проекту, згідно переліку найнеобхіднішого медичного обладнання для стоматологічного кабінету та зубопротезної лабораторії лікарні та попередніх розрахунків необхідно 220000,00  тис.грн.

Очікуваний обсяг фінансування з обласного бюджету – 150 000,00 тис.грн., 70 000,00   тис.грн.

Організації-партнери, співвиконавці проекту

Для реалізації проекту на даному етапі організації партнери не залучатимуться.

 

  1. Детальний опис проекту

 

    1. Опис проблеми, на розв'язання якої спрямовано проект
    • Стисла інформація про адміністративно-територіальну одиницю (в т.ч. кількість населення) та опис існуючих потреб і проблем в селі, селищі, місті, районі.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» №157-VIII від 05.02.2015 року та рішення п'ятої сесії VII скликання Острожецької сільської ради №133-5/2016  від 08 серпня 2016 року «Про добровільне об'єднання територіальних громад» створено Острожецьку ОТГ, а 18 грудня 2016 року були проведені перші вибори на яких обрали голову громади.

Острожецька об’єднана територіальна громада складається з колишніх Малинської, Новосілківської, Певжівської, П'яннєвської, Уїздецької та Острожецької сільських рад.

Загальна площа громади становить 139125,1 тис.м2, на якій проживає 6498 осіб.

На території громади функціонує 3 загальноосвітніх навчальних заклади, 2 дошкільних навчальних заклади, 2 будинки культури, 4 клуби, 8 бібліотек, фізкультурно-спортивний комплекс «Горизонт», місцева пожежна охорона, КНП «Острожецька районна лікарня».

Завдяки реформі децентралізації за два роки існування Острожецької об'єднаної територіальної громади вдалося зробити багато важливих кроків для покращення умов жителів нашої ромади. Зрушилися з місця, ті проблеми,які не вирішувалися роками, а семе:

  • Придбано два трактори та необхідне обладнання для комунального підприємства «Господар»;
  • Придбано спеціалізований автомобіль сміттєвоз;
  • Завдяки щорічному обласному конкурсу проектів територіальних громад у 2018 закуплено 31 контейнер для збору ТПВ та оранізовано централізований збір сміття;
  • Замінено всі вікна та зовнішні двері на енергозберігаючі в Уїздецькій ЗОШ;
  • На завершальному етапі реконструкція дитячого садочка в селі Залав'я вже у 2019 році планується відкриття;
  • Проект в який мало хто вірив – це будівництво навчально-виховного комплексу в селі Борбин, загальною вартістю 126 млн. грн. за кошти ДФРР, обласного та місцевого бюджету. Будівництво розпочалося 2018 році завдяки підтримці Рівненської ОДА.

Враховуючи певні досягнення та покращення для жителів в громаді ще є не вирішеними певні проблеми, які потребують поетапного підходу.

Основними проблемами на даний час є стан транспортного сполучення між селами громади, технічний стан приміщень бюджетної сфери, низький рівень енергомодернізації будівель, низький рівень зайнятості населення, санітарно-екологічний стан населених пунктів, якість надання медичних послуг сільському населенню.

В селі Острожець по вул. Каштанова, 3 знаходиться медичний комплекс до якого входять екстрена медична допомога, первинна та вторинна медичні ланки.

Медичну допомогу населенню на первинному рівні надає  КЗ ,,Млинівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги” в структуру якого входять 1 амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка розташована в селі Острожець та 6 фельдшерсько-акушерських пунктів в інших селах Острожецької ОТГ.

         На вторинному рівні спеціалізовану медичну допомогу населенню надає КНП   «Острожецька районна лікарня», яка в грудні 2017 року передана з комунальної власності Млинівського району у власність Острожецької сільської ради. В структуру медичного закладу входить поліклінічне відділення, стаціонар на 20 ліжок (15 терапевтичних, 5 дитячих), денний стаціонар на 10 ліжок, клінічна лабораторія, фізіотерапевтичний кабінет, кабінет ультразвукової та функціональної діагностики, рентгенкабінет, флюрокабінет та зубопротезна лабораторія.

В лікарні працює 11 лікарів, 22 середніх медичних працівників та 12 працівників обслуговуючого персоналу.

Кількість населення, яке обслуговує лікарня по Острожецькій дільниці складає – 8150, із них дорослого - 6367,  дітей - 1783, яке проживає у 18 населених пунктах Острожецької, Ярославицької ОТГ та частково Млинівської ОТГ.

Зі стартом медичної реформи в Україні, яка розпочалася з 1 січня 2018 року Острожецькій сільській раді довелося також проводити першочергові заходи, щоб зберегти лікарню для жителів громади, адже передане матеріально-технічне забезпечення, стан приміщень знаходилися не вдуже хорошому стані.

Протягом 2018 року завдяки зусиллям сільської ради змонтовано пандус для забезпечення вільного доступу людей з обмеженими фізичними  можливостями, повністю замінено внутрішнє освітлення на енергозберігаюче в приміщеннях стаціонару, поліклініки та амбулаторії, проведено косметичний ремонт приміщень. Для комфортного перебування пацієнтів у лікарні та медпрацівників здійснено енергозберігаючі заходи: капітальний ремонт котельні з встановленням твердопаливного котла, замінено 300 метрів зовнішньої тепломережі, утеплені внутрішні мережі.

На ці роботи використано 1450,000 тис.грн. , з яких 506,222 тис.грн. – кошти отримані завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів з енергоефективності.

Кількість населення, яке обслуговує лікарня по Острожецькій дільниці складає – 8150, із них дорослого - 6367,  дітей - 1783, яке проживає у 18 населених пунктах Острожецької, Ярославицької ОТГ та частково Млинівської ОТГ.

Жителі даних ОТГ зацікавленні в отриманні медичних послуг саме у даному медичному закладі через вигідне розташування, зручні транспортні зв’язки, та якісні медичні послуги які надають досвідчені лікарі.

При цьому існує гостра необхідність у залученні нових молодих спеціалістів та закупівлі нового сучасного обладнання для лікування та діагностики, що відповідає сучасним тенденціям медицини. Через нестачу власне якого, лікарі змушені перенаправляти пацієнтів у інші лікувальні заклади, що у свою чергу призводить до втрати ймовірно зароблених лікарняним закладом коштів та зменшення кількісного показника надання послуг закладом.

Якщо врахувати, що левову частку пацієнтів КНП «Острожецька районна лікарня» складають пацієнти, що потребують невідкладної та планової стоматологічної допомоги, окрім того за рахунок демократичної цінової політики, охоплення пацієнтів, що отримують стоматологічну допомогу у нашому лікувальному закладі, на даний момент уже виходить за межі лише 2 громад, очевидним є раціональність направлення коштів саме у цю галузь медицини.

Стоматологічне відділення складається з 2 стоматкабінетів та зубопротезної лабораторії, в цьому відділені працює 7 медпрацівників.

На даний час зубопротезна лабораторія для роботи використовує таке застаріле обладнання а саме: шліфмотор (з 1998 р. в експлуатації), компресор (з 1998 р. в експлуатації), плита електрична (з 2017 року в експлуатації), паяльний пістолет ( з 2013 р. в експлуатації), апарат «Самсон» ( з 1989 р. в експлуатації). Завдяки такому обладнанню надаються наступні послуги для населення: заміщення дефектів зубного ряду при частковій та повній адентії за допомогою повного та часткового, змінного та незмінного протезування за допомогою  повних та часткових змінних протезів, мостоподібних конструкцій (штампованих, штамповано-паяних, пластмасових), одиничних коронок (штампованих та пластмасових).

Згідно статистичних даних у 2017 році послугами стоматологічного кабінету та зубопротезної лабораторії КНП «Острожецька районна лікарня» скористалися 4221 пацієнт, у 2018 вже 4729 пацієнтів. За надані послуги бюджет лікарні збільшився у 2017 році на 166 937,46 грн. , а у 2018 році на 196 845,80 грн.

Проектом передбачено придбання медичного обладнання для стоматологічного відділення.

Для лікарів стоматологів буде придбано стоматологічний панорамний рентген ортопантомограф, мікроскоп бінокулярний стаціонарний, інтероральна камера, що дозволить проводити повну діагностику фактично всіх захворювань щелепно-лицевої ділянки. Стерилізатор паровий дозволить якісно стерилізувати медичний інструмент перед його застосуванням.

Для підвищення якості та збільшення асортименту наданих послуг в зубопротезну лабораторію буде придбано піскоструменевий апарат та пічка для випікання металокераміки. При купівлі цього обладнання лікарня зможе надавати послуги по естетичному протезуванню з кераміки: виготовлення керамічних коронок та мостів, керамічних вкладок, вінірів (голівудська посмішка). Фактично це дозволить повність задовольнити потребу населення у протезуванні, якість якого та естетичні вимоги відповідають сучасним тенденціям та трендам.

Розширивши спектр стоматологічних послуг, які може надавати лікарня ми зможемо залучити багато нових пацієнтів, які будуть мотивовані отримувати якісні послуги на новому обладнанні, а врахувавши кількість коштів, які вже зараз приносить стоматологія у лікарняний бюджет, ми зможемо у 2-3 рази його збільшити.

Варто зазначити, що з 1 січня 2018 року вступила в дію медична реформа, одна з головних реформ в Україні, головний принцип якої «гроші ходять за пацієнтом». Відповідно, щоб зберегти лікарню у сільській місцевості необхідно «боротися» за кожного пацієнта та постійно модернізовувати обладнання та інфраструктуру закладу.

Тематика проекту відповідає напрямкам конкурсу. Його реалізація відповідає інтересам і потребам громади, дасть змогу удосконалити систему надання якісних медичних послуг сільським жителям та отримати додатковікошти на розвиток медзакладу.

    • Опис цільової групи, на які спрямовані результати проекту.

Цільова група на на які спрямовані результати проекту формується з осіб, що проживають на території 18 сіл Острожецької, Ярославицької та Млинівської обєднаних територіальних громад що становить 8150 осіб.

    • Відповідність діяльності за проектом тематичному напрямку Конкурсу в цьому

Реалізація проекту дасть змогу збільшити кількість та підвищити якість надання медичних послуг, зробити їх доступнішими для сільських жителів та отримувати додаткові кошти при наданні медичних послуг

    • Яким чином даний  проект сприяє досягненню завдань Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року та Плану заходів з реалізації Стратегії? Яким чином даний проект забезпечує реалізацію стратегічних пріоритетів розвитку вашої територіальної громади?

Даний проект відповідає стратегічній цілі 2 «Розвиток людського капіталу», операційній цілі 2.2. «Підвищення обізнаності та соціальної активності мешканців»,  завданню 2.2.3. Розвиток системи первинної медицини в сільських територіях Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року (схвалена розп. голови Рівненської ОДА №612 від 28.11.2014, затверджена рішенням Рівненської облради №1374 від 18.12.2014).

Даний проект сприятиме впровадженю таких основних пріоритетів розвитку Острожецької громади,а саме:

  • створення сприятливих умов для життєдіяльності населення та підвищення комфорту життя мешканців  сільської ради.

- розвиток соціальної, освітньої, медичної, спортивної, культурної та туристичної інфраструктури.

    1. Мета проекту
  • підвищення доступності для жителів сільської місцевості на отримання якісних медичних послуг;
  • розширення лікувального та діагностичного потенціалу у КНП «Острожецька районна лікарня» Острожецької сільської ради;

-збільшення надходжень коштів у бюджет медичного закладу;

- створення умов для залучення нових молодих спеціалістів.

 

    1. Завдання проекту
  • забезпечення співфінансування даного проекту;
  • проведення процедери закупівлі медобладнання;
  • навчання персоналу роботі на цьому обладнанні;
  • широке інформування жителів Острожецької, Ярославицької та Млинівської ОТГ в соцмережах, ЗМІ про надання нових послуг КНП «Острожецька районна лікарня».

 

    1. Заходи проекту
  • Оголошення процедери закупівлі медичного обладнання на «Прозорро;
  • Підписання документів на придбання та поставка обладнання в КНП «Острожецька районна лікарня»;
  • Встановлення медичного обладнання (стоматологічний панорамний рентген ортопантомограф, мікроскоп бінокулярний стаціонарний, стерилізатор паровий, інтероральна камера, піскоструменевий апарат, пічка для випікання металокераміки);
  • Навчання персоналу при роботі на новому обладнанні;
  • Інформування населення про наявність сучасного обладнання та надання додаткових медичних послуг в КНП «Острожецька районна лікарня» на фейсбук сторінці, офіційному сайті громади в друкованих періодичних виданнях смт Млинів та м. Луцьк;
  • Запровадження соціальних маршрутних рейсів з віддалених населених пунктів сільської ради до Острожецької лікарні.

 

    1. Тривалість і план реалізації заходів проекту.

Спираючись на досвід у реалізації схожих проектів, проведенні попередніх розрахунків та консультацій з спеціалістами у даній галузі прийнято, що тривалість проекту складатиме 2 місяці.

 

Тривалість

заходу

Назва заходу

Місце проведення (село, селище, місто)

Організація-виконавець

Місяць 1

Оголошення процедери закупівлі медичного обладнання на «Прозорро»

село Острожець

Острожецька сільська рада, КНП «Острожецька районна лікарня»

Підписання документів на придбання та поставка обладнання в КНП «Острожецька районна лікарня»

село Острожець

Острожецька сільська рада, КНП «Острожецька районна лікарня»

Встановлення медичного обладнання (стоматологічний панорамний рентген ортопантомограф, мікроскоп бінокулярний стаціонарний, стерилізатор паровий, інтероральна камера, піскоструменевий апарат, пічка для випікання металокераміки

село Острожець

Острожецька сільська рада, КНП «Острожецька районна лікарня»

Навчання персоналу при роботі на новому обладнанні

село Острожець

Острожецька сільська рада, КНП «Острожецька районна лікарня»

 

Інформування населення про наявність сучасного обладнання та надання додаткових медичних послуг в КНП «Острожецька районна лікарня» на фейсбук сторінці, офіційному сайті громади в друкованих періодичних виданнях смт Млинів та м. Луцьк

село Острожець

Острожецька сільська рада, КНП «Острожецька районна лікарня»

Місяць 2

 

Запровадження соціальних маршрутних рейсів з віддалених населених пунктів сільської ради до Острожецької лікарні.

14 населених пунктів Острожецької ОТГ

Острожецька сільська рада,

    1. Яким чином проект буде базуватися на попередніх досягненнях?

Протягом 2018 року проведені заходи для покращення матеріально-технічної бази медичного закладу,а саме: змонтовано пандус для забезпечення вільного доступу людей з обмеженими фізичними  можливостями, повністю замінено внутрішнє освітлення на енергозберігаюче в приміщеннях стаціонару, поліклініки та амбулаторії, проведено косметичний ремонт приміщень. Для комфортного перебування пацієнтів у лікарні та медпрацівників здійснено енергозберігаючі заходи: капітальний ремонт котельні з встановленням твердопаливного котла, замінено 300 метрів зовнішньої тепломережі, утеплені внутрішні мережі.

На ці роботи використано 1450,000 тис.грн. , з яких 506,222 тис.грн. – кошти отримані завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів з енергоефективності.

    1. Інноваційний підхід до вирішення проблеми та інноваційний потенціал проекту

Для лікування пацієнтів використовуватиметься сучасне медичне обладнання, яке дозволить якісно діагностувати та лікувати всі види щелепно-лицевої ділянки.

    1. Розподіл функцій організацій-партнерів.

Для реалізації проекту на даному етапі організації партнери не залучатимуться.

    1. Очікувані результати проекту.
  • Короткотривалі результати проекту:
  • Придбання нового обладнання;
  • Збільшення потоку пацієнтів;
  • Створення умов для залучення молодих спеціалістів
  • Довготривалі результати проекту:
  • Збільшення грошових надходжень до лікарняного заклади
  • Створення можливостей для часткової модернізації власним коштом закладу
  • Збереження існування медичного закладу в сільській місцевості
    1. Сталість результатів проекту

Фінансова сталість:

Реалізація проекту дасть економічну вигоду шляхом одержання додаткового доходу лікарнею від надання медичних послуг населенню стоматологічним відділенням.

Інституційна сталість:

Реалізація проекту сформує позитивний імідж Острожецької сільської ради. Мешканці Острожецької об’єднаної територіальної громади будуть забезпечені якісними  медичними послугами.

Політична сталість:

Даний проект дасть змогу реалізувати впровадження Загальнодержавної медичної реформи, яка почала діяти з 1 січня 2018 року та підвищити  рівень надання медичних послуг, змінити думку людей до медичної галузі в сільській місцевості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь