A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

«Використання альтернативних джерел енергії для задоволення санітарно-гігієнічних вимог у ДНЗ «Сонечко» в селі Острожець, шляхом встановлення сонячних колекторів»

Дата: 24.07.2017 16:10
Кількість переглядів: 612

П Р О Е К Т

1. Анотація проекту

Назва проекту

«Використання альтернативних джерел енергії для задоволення санітарно-гігієнічних вимог у ДНЗ «Сонечко» в селі Острожець, шляхом встановлення сонячних колекторів»

Актуальність проекту

Дошкільний навчальний заклад  ясла-садок «Сонечко» розташований в селі Острожець, Млинівського району, Рівненської області. Будівля закладу двохповерхова збудована за типовим проектом, загальною площею 1200 м2, введена вексплуатацію в 1980 році. Проектна потужність дитячого садка 140 місць, проте на даний час виховується 146 дітей. Опалення ДНЗ здійснюється автономною газовою котельною. З метою економії витрат на енергоносії в 2012 році проведено заміну вікон на сучасні енергозберігаючі, у 2013 році перекрито дах приміщення ДНЗ та котельні.

Однією з проблем, що гостро постала на сьогоднішній день – це відсутність достатньої кількості гарячої води для санітарно-гігієнічних вимог при вихованні дітей та господарських потреб закладу, в опалювальний період та повна відсутність при відключені газу. Нагрівання відбувається за рахунок бойлера, вода в якому нагрівається від системи опалення, проте це значно збільшує використання газу, який на даний час є дуже дорогогий та лімітований.

Звичайно, самим простим вирішенням даної проблеми є закупівля електричних бойлерів, проте враховуючи їх загальну потребу, теперішню ціну та постійний ріст вартості електроенергії є  на даний час не доцільним.

Найбільш актуальним на сьогоднішній день є використання альтернативних джерел енергії, одним з яких є сонячна енергія.

В даному проекті передбачено встановлення сонячних колекторів та бака для води, що є повністю енергонезалежними та забезпечуватимуть потребу закладу як влітку так і в зимовий період.

Перелік заходів проекту:

  • вибір генерального проектувальника та виготовлення проектно – кошторисної документації, з експертизою проекту;
  • вибір підрядника для здійснення монтажних робіт на основі проведення конкурсних торгів;
  • монтаж 6 сонячних колекторів на покрівлі дошкільного навчального закладу;
  • встановлення бака на 500 л. для накопичення теплої води в підвалі приміщення;
  • під'єднання бака до мережі водопостачання та мережі теплої води;
  • прокладання трубопроводів з нержавіючої сталі від сонячних колекторів до бака з водою;
  • під'єднання контролера робочих процесів та проведення пусконалаголжувальних робіт;
  • приймання виконаних робіт;
  • висвітлення ходу реалізації проекту у засобах масової інформації та в інший спосіб.

Результати проекту:

  1. Зменшення витрат на оплату за енергоносії;
  2. Підвищення енергоефективності будівлі;
  3. Забезпечення оптимальних санітарно-гігієнічних вимог для виховування дітей;

4) Покращення умов перебування дітей та персоналу в дошкільному закладі, дасть змогу ефективно проводити загартовуючі водні процедури з метою збереження та зміцнення здоров’я дошкільнят;

5) Впровадження сучасних інноваційних технологій, покращення інфраструктури навчальних закладів.

Обсяг коштів та джерела фінансування проекту

Для впровадження даного проекту, згідно попередніх розрахунків необхідно 150,000 тис.грн.

Очікуваний обсяг фінансування з обласного бюджету – 75,000 тис.грн. та 75,000 тис.грн. з місцевого бюджету.

Організації-партнери, співвиконавці проекту

Для реалізації даного проекту організації-партнери не плануються залучатися.

 

  1. Детальний опис проекту

 

    1. Опис проблеми, на розв'язання якої спрямовано проект
    • Стисла інформація про адміністративно-територіальну одиницю (в т.ч. кількість населення) та опис існуючих потреб і проблем в селі, селищі, місті, районі.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» №157-VIII від 05.02.2015 року та рішення п'ятої сесії VII скликання Острожецької сільської ради №133-5/2016  від 08 серпня 2016 року «Про добровільне об'єднання територіальних громад» створено Острожецьку ОТГ, а 18 грудня 2016 року були проведені перші вибори на яких обрали голову громади.

Новостворена Острожецька ОТГ складається з колишніх Малинської, Новосілківської, Певжівської, П'яннєвської, Уїздецької та Острожецької сільських рад.

Загальна площа громади становить 139125,1 тис.м2, на якій проживає 5979 осіб.

На території громади функціонує 5 загальноосвітніх навчальних закладів, 2 дошкільних навчальних закладів, 6 будинків культури, фізкультурно-спортивний комплекс «Горизонт» та місцева пожежна охорона.

В 2017 році за кошти ДФРР та співфінансування з сільської ради розпочнеться реконструкція приміщення під дошкільний навчальний заклад в с. Залав'є.

Головними потребами місцевого населення є отримання якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

Основними проблемами на даний час є стан транспортного сполучення між селами громади, технічний стан приміщень бюджетної сфери, низький рівень енергомодернізації будівель.

Однією з таких будівель є дошкільний навчальний заклад ясла-садок «Сонечко» збудований за типовим проектом, розрахований на 140 місць (6 груп) із них дві групи  облаштовані для дітей раннього віку. Трудовий колектив налічує 30 працюючих, із них 14 – педагогічні працівники, які забезпечують навчально-виховний процес. Наразі дошкільний заклад відвідує 146 дітей.

В дитячому садку гаряча проточна вода є тільки в опалювальний період, фактично з жовтня по квітень. Нагрівання відбувається за рахунок бойлера, вода в якому нагрівається від системи опалення.

По закінченню опалювального сезону заклад гарячою проточною водою не забезпечений. Таким чином не виконуються вимоги чинного законодавства, зокрема, Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України 24.03.2016 № 234 (розділ V. Вимоги щодо водопостачання, водовідведення та опалення); Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена Міністерством освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227 (розділ 5 “Санітарно-гігієнічний режим роботи харчоблоку, вимоги до устаткування та інвентарю»).

Для миття посуду в групах помічники вихователя носять гарячу воду вручну з пральні, що не забезпечує в повній мірі виконання норм чинного законодавства, створює певні незручності як для персоналу, так і вихованців, адже мити руки після прогулянки чи за іншої потреби приходиться мити водою, яка зазвичай не відповідної температури; загартовуючі водні процедури взагалі проводити не можливо.

    • Опис цільової групи, на які спрямовані результати проекту.

Цільова група на на які спрямовані результати проекту формується з осіб, що проживають на території с. Острожець та с. Залав'є, що становить 2876 людей, які потребують отримання якісних освітніх послуг.

    • Відповідність діяльності за проектом тематичному напрямку Конкурсу в цьому.

Реалізація даного проекту дасть можливість використовувати сонячну енергію, як енергоресерс для нагрівання води, яка буде використовуватися  для потреб закладу, що значно зменшить використання електроенергії та природного газу, отже відповідає тематичному напрямку енерго та ресурсозбереження.

    • Яким чином даний  проект сприяє досягненню завдань Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року та Плану заходів з реалізації Стратегії? Яким чином даний проект забезпечує реалізацію стратегічних пріоритетів розвитку вашої територіальної громади?

Даний проект відповідає стратегічній цілі 2 «Розвиток сільських територій», операційній цілі 2.2. «Розвиток інфраструктури сільських територій та периферії навколо малих міст та селищ»,  завданню 2.2.2. «Розвиток соціальної, комунальної та освітньої інфраструктури сіл, які мають приріст численності населення» Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року (схвалена розп. голови Рівненської ОДА №612 від 28.11.2014, затверджена рішенням Рівненської облради №1374 від 18.12.2014).

Даний проект дасть можливість реалізувати одні із основних стратегічних пріоритетів розвитку Острожецької громади,а саме:

- створити комфортні умови для виховування дітей, значно полегшить роботу обслуговуючому персоналу;

- зменшити видатки на оплату за електроенергію та природний газ;

- отримати сучасну інфраструктуру;

- пройти ще один етап енергомодернізації будівлі дошкільного навчального закладу.

 

    1. Мета проекту (чітке формулювання – 1-2 речення).

Створити оптимальні та комфортні умови для перебування дітей та персоналу в дошкільному закладі, підвищити якість надання послуг вихованцям, забезпечити проведення загартовуючи процедур та неухильне виконання чинного законодавства, зменшити бюджетні видатки на оплату енергоносіїв, шляхом використання альтернативних джерел енергії.

 

    1. Завдання проекту
  • забезпечення співфінансування даного проекту;
  • отримання дозвільних документів на початок будівельних робіт;
  • забезпечення підрядника ПКД та створення умов для виконання робіт на об’єкті;
  • проведення наглядового контролю в період виконання монтажних робіт;
  • введення системи в експлуатацію;
  • проведення навчання відповідальної особи за експлуатацію геліосистеми.

 

    1. Заходи проекту.

1.  Зібрання виконкому Острожецької сільської ради, обговорення реалізації можливих проектів та вибір найбільш важливого та економічно вигідного;

2. Підписання договору з проектною організацією на виготовлення проектно-кошторисної документації;

3.Проведення експертизи проекту філією ДП «Укрдержбудекспертиза» у Рівненській області;

4. Аналіз отриманих пропозицій та підписання договору на виконання робіт з будівельною підрядною організацією;

5. Монтаж 6 сонячних колекторів на покрівлі дошкільного навчального закладу;

6. Встановлення бака на 500 л. для накопичення теплої води в підвалі приміщення;

7. Прокладання трубопроводів з нержавіючої сталі від сонячних колекторів до бака з водою;

8. Під'єднання контролера робочих процесів та проведення пусконалаголжувальних робіт;

9. Приймання виконаних робіт;

10. Висвітлення ходу реалізації проекту у засобах масової інформації та в інший спосіб.

    1. Яким чином проект буде базуватися на попередніх досягненнях?

Враховуючи, що даний дошкільний навчальний заклад опалюється газовою котельною та ліміти на споживання газу, що доводяться до бюджетних установ, забезпечення температурного режиму, що відповідатиме сучасним санітарно-гігієнічним вимогам є неможливим. З цією метою були розпочаті заходи з енергозбереження будівлі. В 2012 році замінено всі старі дерев'яні вікна та зовнішні двері на сучасні енергозберігаючі, а в 2013 році проведено реконструкцію покрівлі.

Монтаж сонячних колекторів та встановлення бака на 500 л. в ДНЗ «Сонечко» Острожецької сільської ради стане наступним етапом з енергомодернізації будівлі та значно зменшить оплату за енергоносії.

 

    1. Інноваційний підхід до вирішення проблеми та інноваційний потенціал проекту

Проект спрямований на застосування новітніх інноваційних технологій, а саме монтаж та пусконаладка сонячної геліосистеми, що складається з наступних елементів:

  • плоского  сонячного колектора Hewalex моделі KS2100 TAC, який має сертифікат відповідності  європейського зразка, що акумулює сонячну енергію для нагрівання води, з гарантією на виріб 5 років та ККД 79,4 %;
  • накопичувального бака на 500 літрів з підвищеною теплоізоляцією, який обладнаний автоматичним спускником повітря SOLAR;
  • контролера, за допомогою якого відбувається управління усією системою. Достатньо тільки встановити потрібні параметри температуру чи наповнюваність бака і всі процеси відбуватимуться автоматично без втручання людей.

Варто також додати, що подібні проекти на території Млинівського району, ще не реалізовувалися.

 

    1. Розподіл функцій організацій-партнерів.

Для реалізації даного проекту організації-партнери не плануються залучатися.

 

    1. Очікувані результати проекту.
  • Короткотривалі результати проекту:
  • дошкільний навчальний заклад пройде ще один етап енергомодернізації будівлі та отримає нове сучасне обладнання;
  • реалізуються вимоги нормативно-правових актів щодо дошкільної освіти;
  • створяться комфортні умови для виховування дітей;
  • покращаться умови роботи для обслуговуючого персоналу
  • Довготривалі результати проекту:
  • створення можливості розвитку не тільні дітей, але і громади в цілому;
  • економія бюджетних коштів, щорічно близько 30 тис.грн.(в цінах на даний час);
  • виховання здорового творчого покоління;
  • збільшення довіри місцевих мешканців до влади громади;
  • реалізований проект стане першим кроком на шляху до комплекної енергомодернізації приміщень громади;
  • отриманий досвід під час реалізації проекту допоможе у майбутньому при реалізації іншиш проектів для розвитку громади.

 

    1. Сталість результатів проекту

Фінансова сталість:

Після завершення реалізації проекту всі витрати пов’язані з обслуговуванням або ремонтом сонячної геліосистеми будуть оплачуватися з рахунку Острожецької сільської ради.

Встановлення сонячних колекторів дасть можливість Острожецькій ОТГ економити щорічно близько 30 тис.грн., а термін окупності складе 5 років.(Розрахунок економії подано в додатку №4.3).

 

Інституційна сталість:

Усі структури, залучені до реалізації проекту продовжать свою функціональну діяльність і після його завершення з метою реалізації наступних планів по енерго та ресурсозбереженні, модернізації інших будівель, що належать Острожецькій громаді;

Власником і балансоутримувачем сонячної геліосистеми буде Острожецька сільська рада.

Проектом не передбачено створення нових робочих місць. Особа, що буде призначена  відповідальною за експлуатацію сонячної геліосистеми вибиратиметься з існуючого штату.

 

Політична сталість:

Жодного впливу на реалізацію проекту зміна політичної ситуації не буде мати.

Досягнуті результати дозволять покращити ситуацію із залученням всіх мешканців села проведення енергозберігаючих заходів, сприятимуть кращій організації виховання дітей, сприятимуть підвищенню довіри громади до співпраці з владою.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь