A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №2 методичного об'єднання вчителів 1,2 класів

Дата: 03.11.2021 10:12
Кількість переглядів: 245

МЕТОД "6 КАПЕЛЮХІВ МИСЛЕННЯ « ЕДВАРДА ДЕ БОНО»

 

                                                        Мосін Н.І.,вчитель початкових класів

                                  Малинської філії І-ІІ ступенів

 Острожецького ліцею імені І.Єремеєва

 

В людині все повинно бути гармонійно: тіло, внутрішній світ, мислення. На жаль, часом, одна з цих складових дає збій, і тоді з'являється втома, невдоволення собою і навколишнім світом, творча криза, неможливість довго концентруватися на одному занятті і доводити справу до кінця.

 

Видатний психолог 20 століття Едвард де Боно і його метод

Часто з подібною проблемою стикаються люди творчих професій. Рішенням цієї проблеми, свого часу впритул зайнявся письменник і психолог, англієць за походженням - Едвард де Боно.

 

Майбутній експерт в області креативного мислення народився в 1933 році. Навчався в Оксфорді, Трините коледжі, Кембріджі і Університеті Данді. Має ступінь магістра в психології, ступінь доктора наука в медицині і ступінь доктора в галузі юриспруденції.

 

Де Боно є автором таких визнаних бестселерів, як «Використання нестандартного мислення», «Народження нової ідеї", "Нестандартне мислення: креативність крок за кроком".

 

У 80-х роках виходить книга "Шість капелюхів мислення". У ній дуже доступно описуються принципи мислення, відображені в людському мозку.

 

Метод "6 капелюхів" - один з найпродуктивніших способів, що допомагають організувати своє мислення. У книзі йдеться про допоміжні прийоми, що дозволяють структурувати колективну, персональну розумову діяльність, і зробити її максимально продуктивною.

А останнім часом, даний метод користується великою популярністю, так як за допомогою нього можна знайти нові, оригінальні відповіді на поставлені завдання.

 

                 Принцип методу шести капелюхів

Основою методу автора книги, є принцип паралельного мислення. Як відомо, те чи інше судження випливає з суперечок і дискусій. Такий підхід не гарантує правдивість і достовірність твердження, який здобув верх в процесі полеміки. Зазвичай виграє той, хто більше красномовно доводить свою думку.

 

                    Метод 6 капелюхів

При паралельному (критичному) мисленні методи протистояння не застосовуються: ідеї, судження, і різні підходи існують і приймаються, але не стикаються і не взаємовиключають одне одного.Критичне судження - це один з видів інтелектуальної діяльності людини, який дозволяє розглянути існуючу проблему під різними кутами для знаходження правильного рішення. Характеризується високим ступенем сприйняття і об'єктивним підходом до інформації, яка знаходиться в розпорядженні.

 

Що впливає на прийняття рішення.

Безліч факторів впливає на людину в процесі прийняття того чи іншого рішення. Метод "6 капелюхів" дозволяє впоратися з основними факторами, які впливають на людину в момент вибору.

 

Емоції. Сильні емоції здатні на час відключити тверезе мислення, і визначити всі подальші дії людини, слідуючи емоційної складової.

Розгубленість - неодмінний супутник у вирішенні будь-якої нової завданням, з якою людина раніше не стикався. Вона присутня і при знаходженні відповідей на багаторівневі завдання.

плутанина. Безліч суперечать один одному думок,великий обсяг інформації, прагнення бути логічними і послідовними, поєднання всього цього з високим ступенем креативності не викликає нічого, крім плутанини і сум'яття.

Метод "Шість капелюхів мислення" дозволяє подолати вищевказані труднощі з допомогою поділу процесу мислення на 6 різних режимів, кожен з яких відповідає в цьому методі капелюсі певного кольору. Подібне мислення дозволяє розвинути зосередженість, і вміння аналізувати проблему з різних сторін по черзі.

 

Шість капелюхів мислення.

Капелюхи, які думають.

Білий капелюх мислення. Одягаючи капелюх білого кольору, необхідно концентруватися на всіх даних, які є: це факти і числа. А також потрібно подумати про, можливо, якої бракує інформації, і способах поповнення таких прогалин.

Червоний капелюх - це капелюх емоцій. Перебуваючи в цьому режимі, можна піддатися емоціям. Людина повинна бути чесним із самим собою, або з іншими співрозмовниками, якщо мова йде про груповий обговоренні. Всі повинні ділитися своїми переживаннями, страхами, радістю при аналізі того, чи іншого рішення. Тут не треба боятися негативних емоцій, так як вони, нарівні з позитивними, грають свою роль в ухваленні потрібного рішення.

Наступний капелюх відповідає за оптимістичність. Жовтий капелюх має на увазі тільки позитивний настрій. Одягаючи його, необхідно визначити позитивні аспекти кожного з рішень або ідей. Навіть якщо обговорюваний варіант, здавалося б, не обіцяє нічого хорошого, важливо опрацювати саме приховані вигідні ресурси.

Повною протилежністю жовтому капелюсі є чорна. Тут вже треба задуматися над прихованими погрозами в кожному рішенні. Які підводні камені чекають людини при такому, чи іншому варіанті подій. Які будуть втрати, і чи можна їх уникнути? Буде нескладно уявити себе песимістом, адже в кожному рішенні завжди присутня частка негативних явищ.

Едвард де боно

Зелений капелюх означає політ фантазії і креативність. Зелений капелюх заохочує пошуки нових, нестандартних рішень. Сміливі ідеї, вдосконалення вже наявних напрацювань, підглядання методів у опонентів, мозковий штурм - все це має місце бути в режимі "зеленої капелюхи".

Синій капелюх - це капелюх продумування реалізації обраної ідеї, втілення її в реальність. Не треба більше думати над перевагами і недоліками, лише втілювати в життя обдумане рішення.

Кому підходить даний метод?

Шість капелюхів мислення добре зарекомендували себе при будь-якому вигляді розумової діяльності. В особистому плані, метод добре допомагає в написанні резюме або ділового листа, рішення складних життєвих ситуацій, планування важливих заходів.

 

У групі, метод має багато спільного з мозковим штурмом. Він також ефективний при вирішенні спірних і конфліктних ситуацій.

 

Метод "6 капелюхів" давно застосовують провідні міжнародні компанії.

 

Переваги методу "6 капелюхів"

Розумова діяльність для більшості людей представляється вельми нудним заняттям. Але дана система здатна заманити і зробити цей процес своєрідним експериментом, по завершенні якого проблеми, як і не бувало.

Метод дозволяє опрацювати задачу з усіх боків, приділяючи увагу таким важливим сторонам, як емоції, аналіз позитивних і негативних аспектів, генерація нових ідей.

Система "6 капелюхів" дозволяє відкинути всі помилкові твердження, які раніше сприймалися всерйоз.

Можна згладити суперечку з опонентом, показавши з допомогою методу, неправильність його тверджень. А також людина отримає шанс висловитися і поділитися своїми міркуваннями. Метод капелюхів значно спрощує пошук вірних рішень.

Система дозволяє замкнутим і сором'язливим людям проявити себе в загальному обговоренні. Їм не варто соромитися своїх думок, навіть коли вони не збігаються з думкою оточуючих. Виходить, що вони говорять під впливом однієї з капелюхів, а не від себе.

Завдяки структуруванню всього процесу, що виключає порожню балаканину, мислення стає цільовим, логічним і сконцентрованим.

Через те, що протилежні точки зору не конфліктують, а існують одночасно, народжуються нові унікальні і цікаві ідеї.

Використовуючи метод, людина вчиться концентрувати свою увагу, а також перемикати його з одного виду інформації на інший.

На думку Едварда де Боно, його метод здатний впливати на баланс нейромедіаторів в головному мозку.

Головною складністю в освоєнні методу "6 капелюхів"є сама технологія системи. Щоб її освоїти буде потрібен якийсь час. До того ж набагато швидше навчитися зрозуміти систему, працюючи поодинці, ніж в групі.

Мало хто з керівників вітчизняних заходів, готові впроваджувати подібні нововведення, а тим більше пояснити колективу всі принципи нововведень.

Щоб надихнути колектив на освоєння методу шести капелюхів, знадобиться чимало красномовства і терпіння. Багато людей можуть не погодитися брати участь в проекті такого роду, вважаючи його дитячим, або марною тратою часу.

Мінуси методу Едварда де Боно

Головним мінусом, хоча, напевно, навіть не мінусом,а складністю є сама технологія шести капелюхів. Тобто : для того, щоб освоїти цю методику і з користю навчитися її застосовувати, необхідно якийсь час. Простіше вирішувати питання, використовуючи прийом шести капелюхів індивідуально, а ось в колективі це робити набагато складніше.

Якщо ви не є безпосереднім керівником, ініціювати цей метод на підприємстві і пояснити всі його переваги - завдання не просте. Більшість вітчизняних підприємств не готові впроваджувати нововведення в роботу компанії, що вимагають особистої залученості.

Крім необхідності переконати керівництво в потребі даного методу, існує ще й момент серйозності його сприйняття безпосередньо колективом. Хтось може порахувати його «дитячим» і відмовиться приміряти кольорові капелюхи (хоча ніякі капелюхи насправді одягати не треба), пояснивши це тим, що він не клоун. Однак тут справа знову-таки в професіоналізмі ведучого (модератора, тобто Синього капелюха).

Як це працює?

Книга "Шість капелюхів мислення" Едварда де Боно призводить рекомендації по втіленню системи в реальність. При колективному використанні методу, необхідна наявність модератора, який буде керувати всім процесом.

 

Креативність - зелений капелюх.

Ведучий записує на папері "свідчення" кожного з капелюхів, підсумовуючи в кінці всі результати.Розглянемо більш детально, як виглядає метод "6 капелюхів мислення".

Приклади ситуацій:

Ведучий коротко знайомить усіх учасників ззавданням кожної з капелюхів, далі озвучується проблема, задля вирішення якої все і затіяли. Наприклад: "Фірма-конкурент запропонувала співпрацю в області ... Які пропозиції?"

Далі всі учасники приміряють білий капелюх, і по черзі діляться своїми міркуваннями, згідно з концепцією капелюхи.

Необов'язково дотримуватися чітку послідовність капелюхів, проте якась послідовність необхідна.

Можна використовувати такий порядок: в білому капелюсі збираються всі дані про предмет обговорення (числа, статистика, умови).

Далі слід приміряти капелюх чорного кольору, і подивитися на ситуацію з песимістичної боку, варто спробувати побачити ложку дьогтю, навіть якщо здається, що все відмінно.

Одягнувши жовту капелюх, встаньте на позитивний образ мислення.

Перебуваючи в зеленому капелюсі, кожен учасник сесії висуває нові, альтернативні ідеї. Творче мислення має працювати на максимум. Нові ідеї знову аналізуються з позитивних і негативних сторін.

Не варто забувати періодично випускати пар в червоному капелюсі. Дану капелюх надягають рідко і на короткий проміжок часу, не більше 30 секунд.

На завершення спільної роботи, модератор підводить підсумки. В обов'язки модератора також входить контролювати, щоб у процесі обговорення все одягали однакові капелюхи, і не плуталися в судженнях.

Можна працювати і за іншою схемою. Нехай кожен з учасників одягне капелюхи різних кольорів, при цьому важливо, щоб колір суперечив персональним якостям людини. Наприклад, песиміст надягає чорний капелюх, і навпаки, мовчун приміряє зелену, червоний капелюх прикрасить голову врівноваженого учасника проекту. Таким чином, всі беруть участь зможуть розкрити свій потенціал.

 

Перевага віддається першим способом, так як він дозволяє уникнути плутанини серед учасників сесії.

 

Інтелект-карта як доповнення до методу шести капелюхів.

Працюючи за допомогою методу шести капелюхів, бажано використовувати інтелектуальну карту. Що це таке? Це уявлення будь-якої події або ідеї в систематизованому, графічному вигляді. Вона дозволяє простежити і виявити всі смислові і причинно-наслідкові зв'язки між розглянутими об'єктами і поняттями.

 

Така карта дозволяє розкласти всю інформацію по поличках, не витрачаючи часу на зайву, абсолютно непотрібну інформацію, як це часто буває при словесному викладі суті завдання.

 

Критичне судження .

По суті, інтелект-карта - наочне зображенняроботи людського мозку. Він складається з нейронів і їх відростків, які з'єднані між собою нейронними відростками. Кожен образ і думка стимулюють той чи інший нейронний сегмент. Карти видаються як зображення складних розумових зв'язків, які допомагають мозку впорядкувати явища і об'єкти.

 

Головна мета створення подібних карт – навести порядок в голові, структурувати, всю відому у цій справі, інформацію. Це дозволить скласти повноцінну картину, і поглянути на неї під різними ракурсами. Інтелект - карти дозволяють краще оперувати даними, і сприяють більшій свободі думки.

 

Метод шести капелюхів Едварда де Боно в комплекті з інтелект-картами, широко використовуються підприємцями, дизайнерами, вченими, викладачами, і представниками інших професій. Багато успішних людей на Заході визнають, що часто вдаються до цього методу.

Застосування методу в шкільній програмі.

 Метод де Бона застосовується в школах, зокрема в Європі, Америці, деяких азіатських країнах починаючи з початкових класів. Метод "6 капелюхів мислення" в початковій школі дає відмінні результати в подальшому. Дана технологія цікавить викладацький склад, завдяки таким результатам.

 

Діти швидко вчаться критично мислити, що допомагає їм стати більш самостійними і незалежними. У майбутньому для них не буде нерозв'язних завдань.

Інформація є лише відправною точкою, але ніяк не кінцевою. Це допоміжний інструмент на шляху до появи унікального рішення як для простих, так і для важких завдань.

Завдяки методу, досить нудний навчальний процес перетворюється для учня в справжню інтелектуальну діяльність, яка дає реальні результати і дозволяє знаходити альтернативні рішення навіть вельми нестандартних питань. Вивчаючи дані, аналізуючи інформацію, розглядаючи різні точки зору, беручи участь в колективному обговоренні, учні вчаться знаходити відповіді на хвилюючі їх питання.

Школярі вчаться переконливо аргументувати свої твердження, використовуючи розумні докази (інформаційний текст, особистий досвід, статистичні дані).

Учні застосовують критичне мислення у багатьох видах навчальної діяльності, в тому числі і в письмовій роботі. В даному випадку, вчитель може прочитати хід думок учня, його процес мислення, і оцінити вірність його висновків.

 

Діти люблять працювати за методом 6 капелюхів, тому що він дозволяє не тільки знайти відповіді на поставлені питання, а й цікаво провести час. Критичне мислення є учням як в старшій школі, так і в молодшої. Для юних учнів, освоїти його буде в якомусь сенсі навіть легше. Паралельне мислення передбачає якусь частку скептицизму і сумніви в загальноприйнятих істинах. Також воно дозволяє виробити власну точку зору і вміти відстояти її.

 

Технологія паралельного (критичного) мислення має багатьма способами, які застосовуються в послідовній реалізації кожного етапу навчального процесу. Метод шести капелюхів - один з найдієвіших способів навчитися критично мислити.

                     

                   Список використаної літератури:

                 1.Павленко В.В. Метод Едварда де Боно  «Шість капелюхів мислення»                                                                                                                                                                                                                               

                  як засіб розвитку креативного мислення у школярів , -2016 р.

                 

                  2. Шикір Юлія «Метод капелюхів мислення:історія,сутність,переваги-: 

                    

                     збірн.наук.праць.Вип.2 за ред.доц.В.В.Павленко –Житомир,2020 р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь