A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №3 методичного об’єднання вчителів 2,3 класів

Дата: 18.01.2021 16:06
Кількість переглядів: 215

                                                                  Нетрадиційні техніки малювання в школі

 

                                                                 Репецька К.М, ассистент вчителя,

Острожецький ліцеї імені І.Єремеєва

 

Для дитини шкільного віку малювання – це захопливий світ яскравих, дивовижних образів. Особливий інтерес викликають у школярів нетрадиційні техніки малювання. Адже процес творчості за допомогою нетрадиційних інструментів - зовсім не складний, нагадує цікаву гру, а результат його – завжди позитивний незалежно від здібностей та обдарувань дитини.

Зображувальна діяльність дає дитині змогу відкрити й пізнати навколишній світ, сформувати уявлення про нього, виразити в ма­люнках своє розуміння світу і ставлення до нього.

  Опанування нетрадиційними тех­ніками малювання дає змогу маленько­му художнику відійти від предметного зображення, виразити в малюнку свої почуття й емоції, дарує свободу діяль­ності, вселяє впевненість дітей у своїх силах. Володіючи різними тех­ніками зображення предмета, діти отримують можливість вибору, що сприяє розвитку творчих здібностей, обдарувань дошкільників.

Результат роботи кожно їдитини залежить від її зацікавленос­ті. Саме тому так важливо використовувати додаткові стимули: ігри, сюрпризні моменти, прохання дорослого про допомогу, музичний супровід, мультимедійні засоби тощо.

Тісна взаємодія з батьками з питань розвитку дитячої творчості є необхідною умовою розкриття творчого потенціалу кожного вихованця.

Відбиття листям, шаблонами, плодами.

Художн іматеріали:папір, підсушене чи опале листя різних дерев, плоди, шаблони.уаш, пензлі.

Техніка виконання: Різні за формою листочки дерев покривають фарбами різних кольорів за допомогою пензля, потім прикладають їх до аркуша паперуз абарвленою стороною для отримання відбитків. Стебла листочків можна домальовувати пензлем. Прожилки слід провести за допомогою тоненького пензля, злегка змоченого чистою водою.

Орієнтовні теми: «Осінній килимок», «Сукня для осені»,«Бабки над водою».

 

Малювання  долонькою, кулачком, пальчиком.

Художні матеріали:  широкі блюдця з гуашшю,пензлі, щільний папір будь-якого кольору, серветки.

Техніка виконання: долоньку, кулачок чи пальчик опускають у гуаш і прикладають до паперу, щоб зробити відбиток. Цей відбиток домальовують пензлями, аби отримати зображення птаха, дерева, метелика тощо. Після роботи руки слід витерти серветкою та помити з милом.

Орієнтовні теми:«Сонечко», «Жар-птиця», «Рибки в акваріумі», «Медуза», «Дерево».

Малювання жорстким напівсухим пензлем

 

Художні матеріали:  Жорсткий пензель, гуаш, папір будь-якого кольору й формату або вирізаний із нього силует пухнастої або колючої тварини.

Техніка виконання: На пензель набирають густу фарбу (воду практично не використовують), після чого дотиками пензля до папер узаповнюють весь аркуш, контурний малюнок або шаблон. Виходить імітація фактури пухнастої або колючої поверхні

Орієнтовні теми: «Салют», «Такі різні айстри»,, «Їжачок», «Курчата на траві», «Ведмедик» 

Набризк звичайний

Художні матеріали: Аркуш паперу, гуаш, жорсткий пензель, зубна щітка або грудний аерограф, шаблони з природного матеріалу або трафарети з картону.

Техніка виконання: На пензель набирають фарбу і злегка вдаряють ним об картон або пальчик вільної руки, тримаючи над поверхнею аркуша, до якого прикладений шаблон чи трафарет. Фарба розбризкується, заповнюючи проріз трафарету чи простір аркуша навколо шаблону. Для розбризкування фарби можна також використовуватиз убну щітку, яку потрібно тримати вниз щетиною і пальцем рухати щетину, постійно витираючи палець від краплин фарби.

Орієнтовні теми: «Зимова ніч», «Снігопад», «Метелики», «Дерево».

Фроттаж

Художні матеріали: Папір, м'який олівець, аплікація з різних за фактурою предметів або один фактурний предмет (наждачний папір, в'язана серветка, шматок тюлі, решітка, трафарет з картону, зім'ята газета, копійки)

Техніка виконання: На фактурну поверхню слід покласти аркуш паперу та затонувати його олівцем, не сильно натискаючи. З'являєтьсяв відбиток малюнка з розмитими контурами. За бажанням можна домалювати отримане зображення, додати йому чіткості.

Орієнтовні теми: «Скарб»

 

Ниткографія

Художні матеріали: :Папір, туш або рідко розведена гуаш у блюдці, пластикова ложечка, нитка середньої товщини, удвічі довша за довжину аркуша паперу, пензлі.

Техніка виконання: Нитку слід опустити в фарбу (або, тримаючи нитку за обидва кінці, пофарбувати її пензлем) і викласти нею на аркуші зображення або різні петлі, залишивши кінці нитки вільними за межами аркуша. Потім зверху накладають чистий аркуш, притискаючи його однією рукою, а іншою — витягують нитку за кінці, одночасно потягуючи її у різних напрямках. Малюнок просушують, за бажанням домальовують тонким пензлем

Орієнтовні теми:  «Зимові візерунки», «Квіти», «Настала осінь».

Інші нетрадиційні техніки: Малювання мильними бульбашками, малювання гілочками, аплікація з яєчної шкарлупи з розписом зображення аквареллю, граттаж, малювання харчовою плівкою, малювання по сирій поверхні, малювання з допомогою солі, воску, малювання губкою, пучком олівців, малювання крапками та ін.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь