A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали методично-практичного онлайн-засідання вчителів української мови і літератури та зарубіжної літератури

Дата: 08.10.2020 12:56
Кількість переглядів: 207

Офіційно-діловий  порадник: листи  МОН України щодо рекомендацій про те, як організувати навчальний процес у школах під час пандемії на COVID-19 та організації дистанційного навчання

 у 2020-2021 навчальному році

 

Турок Тетяна Миколаївна,

  вчитель української мови та літератури

Острожецького ліцею імені І.Єремеєва,

Острожецької сільської ради

Млинівського району

 

   Керуючись листами Міністерства освіти та науки України (ви ознайомитись із ними можете безпосередньо на сайті МОНУ), а саме:

1.Лист МОН України від  11.08 2020року №1/9-430,

2.Лист МОН України від05.08.2020 року №1/9-420,

3. Лист МОН України від 23.03.2020 року №1/9-173,

4.Методичними рекомендаціями МОН України щодо організації дистанційного навчання від 16.04.2020 року, -  

      рекомендується ввести   тимчасовий порядок організації освітнього процесу  у період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Тому хотілося б зазначити, що такий  тимчасовий порядок  діє лише на період карантину.  Доводжу до відома, що відповідальні особи за вимірювання температури: медична сестра, супроводжуючий вчитель, чергові вчителі згідно графіка чергувань. Опрацювавши виступ Сірука П.П., директора Острожецького ліцею імені І.Єремеєвва,  на черговій нараді вчителів Острожецького ліцею

( від 20.08.2020 року), доводжу до відома , що деякі рекомендації можуть бути запроваджені в кожному закладі, а саме:

             Початок роботи закладу

1.1.  Вхід до приміщень закладу освіти дозволяється лише у захисній масці або распіраторі. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обовзковим.

1.2. За кожним входом закріплюється медсестра та черговий вчитель для проведення термоскринінгу учасників освітнього процесу.

1.3. На вході у заклад освіти обовязково обробити руки антисептичним засобом.

1.4. При вході в заклад кожен працівник проходить термоскринінг температури тіла, про що робиться запис у відповідному журналі. У разі виявлення у працівника підвищеної температури (більше як 37,2 ?  ) або наявності симптомів гострого респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей) він не допускається до роботи з рекомендаціями звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря. Про такий випадок повідомляється директору та робиться відмітка в Журналі Термометрії про недопущення до роботи. Керівник проводить заходи для заміни такого працівника на робочому місці.

1.5.  Здобувачі освіти входять до закладу через входи  відповідно до продуманих заздалегідь  маршрутів. Вихід здобувачів освіти із закладу освіти, в тому числі  для прогулянок, проведення занять на вулиці, здійснюється так само.

1.6. Заняття з усіх предметів  проводяться для одного і того ж класу в закріплених за класами кабінетах, окрім занять з інформатики та фізичної культури. Для виконання лабораторних та практичних робіт з хімії та фізики за необхідності учні можуть переходити  у відповідні кабінети. За сприятливих погодних умов заняття з фізичної культури, образотворчого, музичного мистецтва, основ здоров’я та інших предметів проводити на вулиці.

1.7.  Здобувачів освіти початкової ланки зранку  перед входом у заклад освіти зустрічає класний керівник.

1.8. Забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують дітей з особливими освітніми потребами.

1.9. При  вході у заклад відповідальна особа проводить вимір температури тіла та візуальний огляд дитини на наявність інших симптомів інфекційного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей), запитує про самопочуття у дитини та/або у дорослого, який її супроводжує.

1.10. Якщо у дитини визначено температуру тіла вище 37,2С або наявні інші симптоми респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей),  дитина до занять не допускається.

 Якщо дитина прийшла у супроводі дорослого, вона відправляється додому з рекомендацією звернутись до сімейного лікаря.

Якщо дитина прийшла сама, то на дитину одягається медична маска, викликається медична сестра, яка проводить дитину до кімнати ізоляції. По телефону викликаються батьки дитини та -  за необхідності – швидка допомога.

1.11. Дані дитини, в якої виявлені респіраторні симптоми або підвищена температура тіла, записуються та передаються медичній сестрі закладу для ведення обліку таких дітей.

1.12. Повернення дитини до закладу освіти можливе лише після одужання та отримання довідки від сімейного лікаря про те, що вона здорова та може бути допущена до відвідування  закладу освіти.

Які ж дії при виявлені симптомів хвороби під час навчального процесу

2.1.  При виявленні  в здобувача освіти симптомів хвороби (температура тіла вище 37,2°С, кашель, осиплість голосу, почервоніння очей)  учитель одягає йому  медичну маску, сповіщає медичного працівника закладу ( у філіях – завідувача філії) дистанційно (по телефону), який проводить дитину в ізоляційну кімнату,  для надання медичної допомоги на догоспітальному етапі. Медичний працівник (завідувач філії) повідомляє класного керівника та директора. Класний керівник  повідомляє батьків або опікунів дитини.

2.2. При виявленні симптомів хвороби (температура тіла вище 37,2°С, кашель, осиплість голосу, почервоніння очей) у працівника закладу, він/вона негайно відсторонюється від роботи. За можливості, він/вона самостійно повертається до дому та негайно звертається до сімейного лікаря. При тяжкому  стані, на працівника одягається медична маска, він/вона відправляється в ізоляційну кімнату, де чекає прибуття карети  «Швидкої допомоги».

2.3.  Після вилучення особи з симптомами інфекційного захворювання в тих приміщеннях, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція усіх поверхонь.

2.4. У випадку підтвердження в учасників освітнього процесу COVID-19, проводиться визначення кола контактних осіб. Усі контактні особи відправляються на самоізоляцію під медичний нагляд сімейного лікаря на 14 днів з дня останнього контакту з особою, в якої підтверджений випадок COVID-19.

2.5. Повернення учасників освітнього процесу до закладу освіти можливе лише після одужання та отримання довідки від сімейного лікаря про те, що він/вона здорова та можуть бути допущені до відвідування  закладу освіти.

 

3. Прибирання та дезінфекція в закладі освіти, провітрювання, гігієна рук

3.1. Після кожного навчального заняття обовязково проводиться вчителем провітрювання кабінету впродовж не менше 10 хвилин.

3.2. Після проведення занять у кінці робочого дня технічний персонал проводить очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил, тощо). Крім того, дезінфекцію дверних ручок та перил проводити не менше 2-ох разів на день.

  Здобувачам освіти заборонено проводити дезінфекцію робочих місць.

3.3.  Основним заходом гігієни рук в умовах закладу  освіти є миття з милом.

                 4. Заходи щодо попередження хвороби

4.1. Класним керівникам надати  роз’яснення батькам учнів щодо впровадження в закладі освіти тимчасового порядку організації освітнього процесу в період карантину та обмежувальних заходів стосовно відвідування закладу освіти сторонніми особами.

4.2. Спілкування педагогічних працівників із батьками здійснювати переважно дистанційно за допомогою будь-яких засобів звязку.

4.3. Проводити розяснювальну роботу з персоналом, здобувачами освіти та їх батьками щодо індивідуальних заходів профілактики.

4.4. Проводити навчання дітей гігієні рук, етикету кашлю.  Для молодших дітей  розробити заняття в ігровій формі.

4.5. Відтермінувати масові заходи, збори в закритих приміщеннях. За необхідності  можлива організація заходів на вулиці, з дотриманням соціальної дистанції.

 

        Якщо є діти , яких довозить шкільний автобус, то  організація підвезення учасників освітнього процесу відбуватиметься так:

  1. Перед початком маршруту водій та супроводжуючий вчитель проходять обов’язковий термоскринінг температури тіла та візуальний огляд на наявність інших симптомів інфекційного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей) у медичної сестри. При виявленні температури тіла вище 37,2С або наявності інших симптомів респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей) працівники  не допускається до роботи з рекомендаціями звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря. Про такий випадок повідомляється директору та робиться відмітка в Журналі термометрії про недопущення до роботи. Керівник проводить необхідні заходи щодо заміни такого працівника на робочому місці.
  2. Водій та супроводжуючий вчитель обовязково одягають засоби індивідуального захисту (захисна маска або респіратор).
  3. Вхід учасників освітнього процесу до салону шкільного автобуса та перебування у ньому дозволяється лише у засобах індивідуального захисту (захисна маска або респіратор).
  4. Вхід учасників освітнього процесу до салону шкільного автобуса лише через передні двері.
  5. При вході до салону автобуса супроводжуючий вчитель проводить усім пасажирам обов’язковий термоскринінг температури тіла та візуальний огляд на наявність інших симптомів інфекційного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей). При виявленні температури тіла вище 37,2С або наявності інших симптомів респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей) пасажири до салону не допускаються.
  6. У кінці робочої зміни водій проводить дезінфекційні заходи у салоні автобуса.

   Отже, кожному вчителеві взяти до уваги та виконання вищевказані листи та рекомендації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь