A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

«Створення «Центру інтегрованих соціальних служб», як інноваційної моделі надання соціальних послуг»

Дата: 10.02.2020 12:10
Кількість переглядів: 2530

П Р О Е К Т

1. Анотація проекту

Назва проекту

Створення «Центру інтегрованих соціальних служб», як інноваційної моделі надання соціальних послуг

Актуальність проекту

Актуальним питанням на сьогодні є соціальної служби, яка на місцевому рівні надаватиме соціальні послуги усім вразливим категоріям людей за принципом доцільності, забезпечивши їх максимальну доступність і комплексність та залишатися в громаді. Прикладом такого підходу може бути  створення Центру інтегрованих соціальних служб як інноваційної моделі надання соціальних послуг (далі Центру) для постійного або тимчасового проживання громадян, які відносяться до соціально незахищених верств населення, який планується створити на території Острожецької районної лікарні.

Актуальність обраної теми зумовлена створеннямсоціальної установи найбільш соціально вразливій групі людей (інваліди, особи похилого віку, діти-сироти та діти позбавлених батьківського піклування, бездоглядних дітей, бездомних громадян, дітей і жінок, які постраждали від насильства, учасників антитерористичної операції), що матимуть  змогу перебувати у звичному середовищі, підтримувати традиційний ритм життя, поєднувати самообслуговування з необхідними послугами. .

В даному проекті передбаченостворення Центру інтегрованих соціальних служб як інноваційної моделі надання соціальних послуг.

Перелік заходів проекту:

  • створення та організаціяроботиЦентру;
  • розроблення Положення про організаційні засади діяльності комунального закладу «Центр інтегрованих соціальних служб, як інноваційної моделі надання соціальних послуг» та затвердження штату працівників;
  • поточний ремонт приміщення Центру;
  • придбання необхідних меблів, обладнання, засобів комунікації;
  • здійснення моніторингу та виявлення громадян, визначення індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг;
  • укладання договорів між надавачем та отримувачем соціальних послуг;
  • проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння в складні життєві обставини;
  • проведення інформаційних заходів щодо розвитку сімейних форм виховання;
  • інформування населення про надання соціальних послуг, зокрема шляхом проведення роз'яснювальної роботи у засобах масової інформації;
  • залучення до співпраці меценатів  та громадських організацій.

Результати проекту:

  1. Створення ефективного КЗ«Центр інтегрованих соціальних служб, як інноваційної моделі надання соціальних послуг», що підвищитьякість та рівеньзадоволення потреб отримувача таких послуг;
  2. Психологічна та емоційна підтримка для соціально незахищених громадян та людей, які потребують соціальної підтримки(діти-сироти, жінки , які потерпають від домашнього насилля);
  3. Виявлення і заповнення прогалин в охопленні населення соціальними послугами;
  4. Запровадження надання інноваційних соціальних послуг, що сприятиме доступності та задоволенню у повному обсязі потреб осіб у соціальних послугах;
  5. Побудова системи соціальних послуг за принципами:
  • Доступність
  • Індивідуальний підхід
  • Зворотній зв'язок
  • Координованість дій
  • Довіра і взаємоповага.
  1. Міжмуніципальне співробітництво з Бокіймівською та Ярославицькою громадою.

 

Обсяг коштів та джерела фінансування проекту

Для впровадження цього проекту, згідно попередніми розрахунками необхідно 400,000тис.грн. Очікуваний обсяг фінансування з обласного бюджету – 200,000 тис.грн. та 200,000 тис.грн. з місцевого бюджету.

Організації-партнери, співвиконавці проекту

Для реалізації проекту організації партнери не плануються залучатися.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Детальний опис проект

 

    1. Опис проблеми, на розв'язання якої спрямовано проект
    • Стисла інформація про адміністративно-територіальну одиницю (в т.ч. кількість населення) та опис існуючих потреб і проблем в селі, селищі, місті, районі.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» №157-VIII від 05.02.2015 року та рішення п'ятої сесії VII скликання Острожецької сільської ради №133-5/2016  від 08 серпня 2016 року «Про добровільне об'єднання територіальних громад» створено Острожецьку ОТГ, а 18 грудня 2016 року були проведені перші вибори на яких обрали голову громади.

Острожецька ОТГ складається з колишніх Малинської, Новосілківської, Певжівської, П'яннєвської, Уїздецької та Острожецької сільських рад.

Загальна площа громади становить 139125,1 тис.м2, на якій проживає 6 498осіб.

На території громади функціонує 3 загальноосвітні навчальні заклади, 2 дошкільних навчальних закладів, 6 будинків культури, фізкультурно-спортивний комплекс «Горизонт»,  місцева пожежна охорона та КЗ «Острожецька районна лікарня».

В 2019 році за кошти ДФРР: та співфінансування з сільської ради завершено реконструкцію приміщення під дошкільний навчальний заклад в с. Залав'я та введено об’єкт в експлуатацію.

В 2018 році за рахунок коштів ДФРР розпочато будівництво навчального-виховного комплексу в с. Борбин. Проектом передбачено будівництво школи на 264 місця та дитячого садочка на 100 місць. Протягом двох років виконано робіт на 16 млн.грн. В 2019 році збудовано міні-футбольне поле зі штучним покриттям на якому зараз мають змогу грати футбол, як діти так і дорослі. Постійно здійснюються заходи з благоустрою населених пунктів громади, вуличне освітлення, поточний ремонт доріг,капітальний ремонт тротуарів.

Протягом 3 років в Острожецькій сільській раді в статусі ОТГ втілено в життя багато інфраструктурних проектів та якісних ідей.

Найважливішим принципом для будь якої громади має бути життя та здоров’я пересічного жителя, а особливо соціально-незахищених верств населення.

Основною  проблемоюна даний час євідсутність центру для наданняефективного та якісного рівня соціальних послуг для соціально-незахищених, вразливих категорій населення.

Однією з таких моделей організації є створення комунального закладу «Центр надання соціальних послуг».

В даному Центрі для стаціонарного та денного перебування планується створити 5 приміщень на 10 місць, кімнату для мами та дитини, кімнату для надання психологічних послуг, обладнати простір для дозвілля, клубів за інтересами, наданнясоціальнихпослуг догляду вдома та соціальногосупроводу.

Розташування надасть широкий спектр переваг, а саме:

  • організація компактного поселення самотніх осіб похилого віку у спеціалізовані  помешкання  комунальної  власності  з  наявністю відповідного технічного устаткування та обслуговуючого персоналу.
  • доступ відповідних соціальних груп до існуючого на території лікарні  харчоблоку,
    пральні, що в свою чергу дасть змогу раціонально використовувати бюджетні кошти;
  • наявність медичного обслуговування та швидкої екстренної  допомоги;
  • перебування на даній території кваліфікованого персоналу, що дастьзмогу швидкому так якісному реагуванню в потрібний ситуації;
  • максимальну доступність потребуючих верств, що проживають на території громади до соціальних послуг;

Примірні штатні нормативи працівників центру надання соціальних послуг

Найменування посади

(професія)

Кількість шатних одиниць

Керівник/соціальний працівник

1

Лікар (згідно договору цивільно-правового характеру)

-

Старша медична сестра

1

Молодша медична сестра

(сестра господиня)

1

Соціальний працівник

1

Соціальні робітники

-

8 фізичних осіб

1 робітник для обслуговування 6 осіб – надання соціальної послуги за місцем проживання (вдома)

Психолог(згідно договору цивільно-правового характеру)

-

Прибиральниця (згідно договору цивільно-правового характеру)

-

 

    • Опис цільової групи, на які спрямовані результати проекту.

Цільова група на  яку спрямовані результати проекту формується з осіб, що проживають на територіїОстрожецької громади, що становить 6435 осіб (з яких 287 дітей та осіб з інвалідністю, 76 одиноких та одиноко проживаючих осібособи похилого віку,), які потребують отримання якісних соціальнихпослуг.

Оскільки Острожецькою сільською радою підписано договір співробітництва громад з Ярославицькою та Бокіймівською сільськими радами в Центрі будуть обслуговувати і жителів з цих ОТГ.

    • Відповідність діяльності за проектом тематичному напрямкуКонкурсу в цьому.

Реалізація даного проекту дасть можливість поліпшитиякість життєдіяльності, задовольнити інтереси та потреби цільових соціальних груп органом місцевого самоврядування, шляхом надання соціальних послуг, які спрямованіна соціальну підтримку забезпечення прав та свобод.

    • Яким чином даний  проект сприяє досягненню завдань Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року та Плану заходів з реалізації Стратегії? Яким чином даний проект забезпечує реалізацію стратегічних пріоритетів розвитку вашої територіальної громади?

Важливим завданням для досягнення цілей Стратегії розвитку області та громади вціломустане розвиток соціальної активності жителів громади, створення умов для більш якісного соціального обслуговування, результатом якої буде розв'язання місцевих проблем

Виконання даного проекту сприятиме реалізації єдиної державної політики у сфері реформування системи надання соціальних послуг, що дасть змогу:

  • Організувати компактне поселення самотніх осіб похилого віку у спеціалізоване  помешкання  комунальної  власностіз  наявністю відповідного технічного устаткування та обслуговуючого персоналу.
  • створитиефективну систему наданнясоціальнихпослуг у Острожецькійгромадіпідвищитиїхякість та рівеньзадоволення потреб отримувача таких послуг;
  • оптимізувати роботу діючоїмережіустанов та закладівкомунальноївласності, щонадаютьсоціальніпослуги;
  • підвищитиефективністьвикористаннябюджетнихкоштів.
    1. Мета проекту

Метоюпроекту єстворення Центру інтегрованихсоціальних служб шляхомінноваційноїмоделінаданнясоціальнихпослуг та надання комплексу якісних та покращеннясоціальнихпослуг на території громади.

Завдання проекту

  • організаційне та кадровезабезпеченнянаданнясоціальнихпослуг;
  • розвитокматеріально-технічноїбазисферинаданнясоціальнихпослуг;
  • виявлення сімей, дітей та молоді, осіб похилого віку, осіб з обмеженими можливостями, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги;
  • надання  особам похилого віку, дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, їх сім’ям, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з обмеженням життєдіяльності, особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського  піклування; вагітним жінкам і жінкам, які мають намір чи стосовно яких є ризик відмови від новонароджених дітей, комплексу соціальних послуг в умовах стаціонарного, денного перебування або догляду вдома;
  • сприяннясвоєчасномунаданнюмедичноїдопомоги та уразі потреби стаціонарнелікування;
  • здійсненнясоціальногозахистуосіб, якіперебуваютьабопроживають у Центрі;
  • здійснення соціального супроводу сімей, дітей та молоді, осіб похилого віку, інвалідів та учасників АТО, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надання їм соціальної допомоги, надання їм соціальних послуг за результатами проведеної оцінки потреб у таких послугах;
  • забезпеченняспівфінансуванняданого проекту.

 

    1. Заходи проекту.
  • створення та організаціяроботиЦентру;
  • розроблення Положення про організаційні засади діяльності комунального закладу «Центр інтегрованих соціальних служб, як інноваційної моделі надання соціальних послуг» та затвердження штату працівників;
  • поточний ремонт приміщень Центру;
  • придбання необхідних меблів, обладнання, засобів комунікації;
  • здійснення моніторингу та виявлення громадян, визначення індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг;
  • укладання договорів між надавачем та отримувачем соціальних послуг;
  • проведення соціальнопрофілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння в складні життєві обставини;
  • проведення інформаційних заходів щодо розвитку сімейних форм виховання;

- інформування населення про надання соціальних послуг, зокрема шляхом проведення роз'яснювальної роботи у засобах масової інформації;

- залучення до співпраці меценатів  та громадських організацій.

 

    1. Тривалість і план реалізації заходів проекту.

Спираючись на досвід у реалізації схожих проектів, проведенні попередніх розрахунків та консультацій з спеціалістами у даній галузі прийнято, що тривалість проекту складатиме 3 місяці.

Тривалість

заходу

Назва заходу

Місце проведення (село, селище, місто)

Організація-виконавець

Місяць 1

Створення та організаціяроботиЦентру

село Острожець

Острожецька сільська рада

Розроблення Положення про організаційні засади діяльності комунального закладу «Центр інтегрованих соціальних служб, як інноваційної моделі надання соціальних послуг» та затвердження штату працівників

село Острожець

Острожецька сільська рада

Місяць 2

Поточний ремонт приміщень Центру

село Острожець

Острожецька сільська рада

Придбання необхідних меблів, обладнання, засобів комунікації

село Острожець

Острожецька сільська рада

Місяць 3

Здійснення моніторингу та виявлення громадян, визначення індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб»

Укладання договорів між надавачем та отримувачем соціальних послуг

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб»

Проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння в складні життєві обставини

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб»

Проведення інформаційних заходів щодо розвитку сімейних форм виховання

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб»

Проведення інформаційних заходів щодо розвитку сімейних форм виховання

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб»

Інформування населення про надання соціальних послуг, зокрема шляхом проведення роз'яснювальної роботи у засобах масової інформації

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб», Острожецька сільська рада

Залучення до співпраці меценатів  та громадських організацій

село Острожець

КЗ «Центр інтегрованих соціальних служб», Острожецька сільська рада

 

 

    1. Яким чином проект буде базуватися на попередніх досягненнях?

На даному етапі оптимізації діяльності соціальних служб, в умовах існуючих фінансових та кадрових можливостях передбачається впорядкування надання соціальних послуг. Враховуючи те, що на території громади відсутній заклад надання соціальних послуг з цією метою були розпочаті заходи по створенню відповідного Центру на базі комунального некомерційного підприємства «Острожецька районна лікарня» Острожецької сільської ради. В цьому комунальному закладі відремонтовано котельню, замінено теплотрасу, замінено внутрішнє освітлення, обладнано пандус, наявний харчоблок, концертний зал з музичними інструментами, наявні внутрішні туалети та душ. Наявна матеріально-технічна база дасть змогу при мінімальних затратах відкрити Центрю

Запропонована модель запровадить  розвиток  мережі соціальних послуг, які надаються з урахуванням особливостей і потреб різних груп населення, результатом якої буде поліпшення умов проживання та відчутна економія фінансів.

 

    1. Інноваційний підхід до вирішення проблеми та інноваційний потенціал проекту

Проект спрямований на впровадження найбільшоптимальноїмоделі для об'єднаної громади, яка базується на принципі доцільності та доступності. Нововведенням є створення мультидисциплінарної команди у якій багато фахівців, які представлятимуть різні сфери соціальної допомоги лікарі, соціальні педагоги, психологи. Також будуть залучатись зовнішні фахівці поліція, бібліотекар, працівники органів місцевого самоврядування та ФСК «Горизонт» для надання натуральної допомоги та послуг соціально-побутової адаптації. Це дасть змогу наблизити стаціонарні соціальні послуги до звичайного місця проживання осіб, що перебувають у соціально вразливій групі людей.

 

    1. Розподіл функцій організацій-партнерів.

Для реалізації проекту організації партнери не плануються залучатися.

 

    1. Очікувані результати проекту

      В результаті реалізації Проекту будуть створені умови належного та якісного соціального обслуговування.

  • Короткотривалі результати проекту:
  • визначення моделі наданнясоціальних послуг в об'єднаній територіальній громаді;
  • продовження роботи спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини;
  • прийняття відповідних соціальних програм на території громади;
  • Довготривалі результати проекту:
  • задоволення потреб та заповнення прогалин у наданні соціальних послуг;
  • охоплення соціальним захистом всі потребуючі категорії жителів громади;
  • формування соціально відповідальної громади;
  • побудова якісної системи надання соціальних послуг, що забезпечить належний рівня життя населення громади, результатом якого буде довіра людей місцевої влади;

 

    1. Сталість результатів проекту

Фінансова сталість:

Після завершення реалізації проекту всі витрати пов’язані з обслуговуванням та діяльністю Центру будуть фінансуватись за рахунок бюджетуОстрожецької сільської ради та міжмуніципального співробітництва з Бокіймівською та Ярославицькою ОТГ.

Інституційна сталість:

Усі структури, залучені до реалізації проекту продовжать свою функціональну діяльність і після його завершення з метою реалізації наступних планівОстрожецької ОТГ;

Проектом передбачено створення 4 нових робочих місць та укладання договорів цивільно правового характеру з відповідними спеціалістами, який здійснюватиме роботу з відповідними категоріями осіб.

Політична сталість:

Жодного впливу на реалізацію проекту зміна політичної ситуації не буде мати.

Досягнуті результати дозволять реалізувати завдання у сфері державної соціальної політики, що сприятиме підвищенню довіри громади до співпраці з владою,оскільки в умовах децентралізації влади органам місцевого самоврядування передані повноваження щодо планування, фінансування та організації надання соціальних послуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь