A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

«Будівництво НВК по вул. Шкільній, 11 в с. Борбин Млинівського району»

Дата: 10.02.2017 09:22
Кількість переглядів: 650

II. ПРОЕКТ

1. Анотація проекту

 

· Актуальність проекту; основна проблема проекту; інноваційна, соціально-економічна спрямованість та реальна можливість його виконання

Актуальність проекту

Технічний стан будівлі Борбинської ЗОШ І-ІІІ ступенів є одним з найпроблемніших не тільки новоствореної Острожецької об’єднаної територіальної  громади, а й Рівненської області. Провівши детальні розрахунки та враховуючи об’єми запланованих  робіт доцільно будувати нову школу, ніж проводити реконструкцію даного закладу. Починаючи з 2011 року будівництво нової школи було включено, як в районну так і в обласну програму будівництва, однак через відсутність необхідної суми коштів реалізувати даний проект не вдалося.

 На даний час на території села Борбин проживає понад 120 дітей дошкільного віку, які неохоплені дошкільною освітою та вихованням через відсутність дитячого садка. Борбинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Острожецької сільської ради Млинівського району Рівненської області розпочала свою роботу 1964 року. 

Навчально-виховний процес здійснюється в одну зміну, який забезпечують 27 педагогічних працівників. Колектив постійно працює над покращенням матеріальної бази школи. В закладі навчається 230 учнів. Динаміка наповнюваності класів залишається стабільною (в окремих навчальних роках є приріст). Більшість часу навчання проводиться у приміщенні школи. Всю виховну, позакласну діяльність педагоги також проводять в стінах закладу. Приміщення школи побудоване в 50-х роках минулого століття без дотримання належних вимог до будівництва приміщення школи. Проектна потужність школи розрахована на 180 дітей. В даний час окремі класні кімнати та рекреаційні приміщення створюють небезпеку для здоровя дітей. На несучих стінах утворюються великі тріщини через просідання фундаменту. Капітального ремонту потребує покрівля даху школи. Всі дерев’яні конструкції потрухлявіли і створюють великі прогини. В двох класних кімнатах через розходження стін проведено стяжки арматурою. В багатьох класних кімнатах провисла стеля.  В школі немає внутрішніх туалетів через відсутність приміщень для їх створення. Для створення безпечних, комфортних умов та забезпечення навчально-виховного процесу та охоплення навчанням дошкільнят необхідна нова будівля НВК.     

Проектом передбачено будівництво навчально-виховного комплексу, який включає в себе дитячий садок на чотири групи з 75 дітей та загальноосвітню школу на 11 класів на 264 учні.

Будівля запроектована двоповерхова, і складається з трьох секцій. В секції "А" розміщені приміщення дитячого садка, спільної для садка та школи музичної зали та харчоблоку. В секціях "Б" та "В" розміщенні приміщення школи. Схему поділу навчально-виховного комплексу на секції. Для здійснення опалення школи запроектовано окрему твердопаливну котельню.

Реалізація данного проекту дасть можливість:

  • побудувати нові та сучасні приміщення школи, їдальні спортзалу та котельні європейського рівня;
  •  покращити умови перебування учнів, вчителів та дітей у новому загальноосвітньому закладі;
  • забезпечення мінімально необхідних відповідно до чинних стандартів побутових і санітарно-гігієнічних умов навчання, перебування та виховання учнів та дітей у навчальному закладі;
  • cтворення можливості розвитку не тільні дітей та учнівської молоді, але і громади в цілому;
  • підвищення енергоефективності і зменшення відповідних бюджетних витрат за рахунок заходів з енергозбереження (металопластикові вікна, термоізоляція даху та стелі, встановлення твердопаливних котлів, застосування новітніх матеріалів та технологій при будівництві тощо).

  · Перелік заходів проекту

- вибір генерального проектувальника та виготовлення проектно – кошторисної документації;

- проведення експертизи проекту;

- затвердження проектної документації;

- вибір фірми-підрядника для здійснення будівельних робіт на основі проведення тедерних закупівель;

- проведення зносу частини навчальних будівель;

- проведення будівельних робіт підземної частини в секціях А, Б та В;

- проведення будівельних робіт надземної частини в секціях А, Б та В;

- влаштування покрівлі;

- прокладання мереж водопостачання та каналізації;

- влаштування систем опалення та вентиляції в приміщеннях НВК;

- влаштування електросилового та електроосвітлювального обладнання;

- монтаж пожежної та охоронної сигналізації;

- приймання виконаних робіт;

- висвітлення ходу реалізації проекту у засобах масової інформації та в інший спосіб.

 

· Цільові групи проекту формуються з осіб, що проживають на території с. Борбин Острожецької сільської ради, що становить 1016  людей, які потребують отримання якісних освітніх послуг.

 

 Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування

Згідно зведеного кошторису робочого проекту «Будівництво НВК по вул. Шкільній, 11 в с. Борбин Млинівського району» загальна вартість робіт складає 41426,83 тис.грн., з яких кошти Острожецької сільської ради – 4150,000 тис.грн. (місцевий бюджет) та кошти державного фонду регіонального розвитку – 37276,83 тис.грн (державний бюджет).

 

· Організації партнери, співвиконавці проекту

- Рівненська обласна державна адміністрація;

- Острожецька сільська рада;

- Борбинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

 

2. Детальний опис проекту

 

2.1. Опис проблеми на розв´язання якої спрямовано проект

 

  Стисла інформація про адміністративно-територіальну одиницю

Село Борбин розташовано на відстані 25 км від районного центру Млинів та на 25 км від залізничної станції Олика. Борбин належить до Острожецької сільської ради (розташоване за 8 км на південний схід від с Уїздці). Дорога до населеного пункту асфальтована. Дворів 223. Населення 1016 чоловік. Перша документована форма назви села була такою Борбин. Найімовірніше, що «Борбин» походить від слова «Бор» по перекази доносять до нас оповіді, що колись цей населений пункт був оточений непрохідними лісами.

Назва Борбин згадується в акті  від 1545 року в описі Луцького замку, де в числі інших городень була і городня Валахова із Борбина з «Волинських єпархіальних відомостей на кінець ХІХ століття маємо такі дані – Борбин належить до Малинської волості. Церква в ім’я Пресвятої Богородиці зведена в 1773 році, дерев’яна. Відновлена в 1860 році. В 1871 році покрита бляхою та пофарбована на церковній землі є ветхий будинок для просфорії, церковно-приходська школа, відкрита 11 жовтня 1887 року. Розміщується в громадському домі із жалованням учителю 200 рублів з опаленням, а також виділенням 40 рублів на навчальні посібники і 60 рублів на сторожа від прихожан. Дворів – 61.

Населення села Борбин з 1886 року по 1941 рік збільшилося до 470 чоловік. Дворів стало 129.

На цей період припадає активне створення хутірських поодиноких розселень. Через малоземелля та злиденне життя окремі селяни почали переселятися до Америки. У пошуки заокеанського щастя подалися Лаврін Синюк, Федір Устимчук, Клим Кудрик.

З 1914 по 1918 роки все населення Борбина було евакуйоване у зв’язку з наближенням фронту. Село в цей час дуже потерпіло. Вцілілим залишився лише десяток осель. Згоріла і церква.

У 1939 році сільську раду Борбина очолив Станіслав Кудрик, а панську землю доручили ділити комітету у який ввійшли Яким Устимчук, Федір Сусол, Пилип Шморог. У 1940 році дрібні селянські господарства об’єдналися у колгосп імені Котовського ( головою став Семен Дорошевич). У довоєнний період в селі було створено МТС, відкрито початкову школу.

Під час німецької окупації, яка тривала з 27 червня 1941 по 12 лютого 1944 року і під час якої 12 мирних жителів загинуло, 20 чоловік вивезено на примусові роботи до Німеччини. В 1942році в селі було побудовано нову дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці, за сприяння інженера-будівельника Петра Солов’я (похоронений на подвір’ї церкви).

У1956 році розпочали будівництво приміщення школи (до цього діти навчалися в орендованих хатах). Перший випуск семирічки відбувся в 1961 році. А в 1990 в Борбині відкрилася середня школа. Приміщення школи було капітально відремонтоване та добудоване. Зараз в школі навчається 230 учнів і працює 23 вчителі. Так як приміщення школи побудоване на пливучих ґрунтах, воно визнане аварійним. В 2013 році виготовлено проектну документацію на побудову навчально - виховного комплексу на місці теперішньої школи.

 

· Соціальний та економічний аспекти вирішення проблеми

Економічна ефективність проекту: Впровадження проекту:

  • по-перше, створить належні умови для розвитку системи обслуговування населення в сільській місцевості, підвищення якості надання послуг населенню;
  • по-друге, забезпечить розвиток освіти на території сільської ради;
  • по-третє, підвищить довіру до виконавчої влади усіх рівнів, зменшить соціальну напруженість в суспільстві;       

Соціальна ефективність проекту: розвиток системи загальноосвітнього закладу для надання високоякісних освітніх послуг з використанням наявних ресурсів на території Острожецької сільської ради. Створення належних умов для повноцінного роботи навчального закладу та надання якісної освіти, виховання патріотів своєї держави шляхом будівництва Борбинського НВК.

 

Підтвердження відповідності проекту Державній стратегії регіонального розвитку, стратегії розвитку регіону, а також Плану  соціально-економічного розвитку Млинівської селищної ради

Стратегічна ціль 2, пріоритетний напрям – «Модернізація системи освіти», завдання – «Забезпечення формування системи навчальних закладів для надання високоякісних освітніх послуг з використанням наявних ресурсів шляхом виконання регіональних планів створення освітніх округів та модернізації мережі загальноосвітніх» - Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року (затверджена постановою КМУ від 06.08.2014 року №385).

 Стратегічна ціль 2., операційна ціль 2.2., завдання 2.2.2 – „Розвиток соціальної, комунальної та освітньої інфраструктури сіл, які мають приріст чисельності населення” - Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2020 року (схвалена розп. голови Рівненської ОДА №612 від 28.11.2014, затверджена рішенням Рівненської облради №1374 від 18.12.2014).

 

2.2. Мета та завдання проекту

· Обґрунтування спрямованості проекту та цільові групи

Метою даного проекту є розвиток системи загальноосвітніх навчальних закладів для надання високоякісних освітніх послуг з використанням наявних ресурсів на території Острожецької сільської ради та безпосередньо в селі Борбин. Створення належних умов для повноцінного роботи навчального закладу та надання якісної освіти, виховання патріотів своєї держави шляхом будівництва Борбинського навчально-виховного комплексу.

Основні завдання проекту:

  • забезпечення співфінансування даного проекту;
  • отримання дозвільних документів на початок будівельних робіт;
  • якісне проведення будівельно-монтажних робіт та введення об’єкта в експлуатацію;
  •   забезпечення котельні запасами твердого палива;
  • висвітлення проекту в ЗМІ.

Цільовими групами проекту є:

- органи місцевого самоврядування;

- жителі села Борбин та сусідніх сіл;

- учні та педагогічні працівники Борбинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

 

2.3. Основні заходи проекту

 

· Короткий покроковий опис

- вибір генерального проектувальника та виготовлення проектно – кошторисної документації;

- проведення експертизи проекту;

- затвердження проектної документації;

- вибір фірми-підрядника для здійснення будівельних робіт на основі проведення тедерних закупівель;

- проведення зносу частини навчальних будівель;

- проведення будівельних робіт підземної частини в секціях А, Б та В;

- проведення будівельних робіт надземної частини в секціях А, Б та В;

- влаштування покрівлі;

- прокладаннят мереж водопостачання та каналізації;

- влаштування систем опалення та вентиляції в приміщеннях НВК;

- влаштування електросилового та електроосвітлювального обладнання;

- монтаж пожежної та охоронної сигналізації;

- приймання виконаних робіт;

- введення в експлуатацію твердопаливної котельні

- висвітлення ходу реалізації проекту у засобах масової інформації та в інший спосіб.

 

 

· Наявність проектної документації, експертних звітів, документів про затвердження в установленому порядку

Розпорядженням Уїздецької сільської ради Млинівського району Рівненської області №35 від 02.12.2015 року затверджено робочий проект «Будівництво НВК по вул. Шкільній, 11 в с. Борбин Млинівського району» та виданий експертний звіт щодо розгляду проектної документації за робочим проектом № 18-00600-13 від 13 червня 2013 року.

 

· Стан фінансування та освоєння коштів (виконання робіт) для реалізації проекту на момент подання проекту

Станом на 15 квітня 2017 року фінансування робіт на об´єкті не проводилося.

 

· Ступінь будівельної готовності об´єкта

Підготовчі та будівельно-монтажні роботи на об´єкті не проводилися.

 

· Прогнозні джерела фінансування, прогнозні показники співфінансування зарахунок коштів відповідного місцевого бюджету

Згідно зведеного кошторису робочого проекту на будівництво навчально-виховного комплексу та довідки про використання коштів по проекту будівництва, виданої Острожецькою сільською радою №189 від 12.04.2017 року вартість реалізації проекту становить 41426,83 тис.грн.

- 37276,830  (кошти Державного фонду регіонального розвитку);

- 4150,000  (кошти місцевого бюджету).

 

· Вплив реалізації інвестиційної програми (проекту) на навколишнє природне середовище

Потенційним джерелом впливу при експлуатації (викиди продуктів згоряння деревини) є два  котли КВм-275Бт на твердому паливі (стружка, тирса), потужністю 275 кВт кожний, які розміщені в запроектованій котельній, і призначені для забезпечення тепловою енергією НВК.

Також джерелом впливу є проектовані локальні очисні споруди «BIOTAL» продуктивністю 12 м3/добу, які призначені для очищення господарсько-побутових стічних вод приміщень НВК.

Вплив на навколишнє техногенне середовище відсутній.

Впливи проектованої діяльності на компоненти навколишнього середовища під час будівництва можуть бути охарактеризовані таким чином:

-вплив на геологічне середовище об’єкта пов'язаний з виконанням земляних робіт при розробці котлованів і траншей; при експлуатації вплив відсутній;

- вплив на повітряне середовище має тимчасовий характер і повязаний з забрудненням повітря пилом і продуктами викидів двигунів при роботі будівельних машин і автотранспорту;

- вплив на мікроклімат відсутній;

- вплив на водні ресурси повязаний з необхідністю відведення поверхневих вод з котлованів та траншей;

- вплив на земельні ресурси пов'язаний з частковим порушенням та видаленням рослинного покриву та мінерального грунту, необхідністю розміщення вийнятого при розробці котлованів грунту, оцінюється як помірний;

- вплив на рослинний світ відсутній.

2.4.  План-графік реалізації заходів проекту

 

Тривалість проекту складатиме згідно нормативів 21 місяць.

 

· План проекту

Рік 1

Тривалість заходу

(по етапах)

Коротка назва заходу

2018

місяць 1

Проведення зносу наявних будівель зі збереженням придатних матеріалів

Влаштування проїздів

2018

місяць 2-

місяць 4

Проведення будівельних робіт в підземній частині будівлі секцій А, Б, В (земляні роботи, влаштування фундаментів, мурування стін, монтаж перекриття та внутрішнє опорядження).

2018

місяць 5

Зведення стін (секція А)

Влаштування перегородок (секція А)

2018

місяць 6

Монтаж перекриття та сходів (секція А)

Влаштування підлог (секція А)

2018

місяць 7

Заповнення віконних та дверних прорізів  (секція А)

2018

місяць 8

проведення внутрішнього опорядження та зовнішнього оздоблення (секція А)

2019

місяць 9

Зведення стін (секція Б)

Влаштування перегородок (секція Б)

2019

місяць 10

Монтаж перекриття та сходів (секція Б)

Влаштування підлог (секція Б)

2019

місяць 11

Заповнення віконних та дверних прорізів  (секція Б)

проведення внутрішнього опорядження та зовнішнього оздоблення (секція Б)

2019

місяць 12

Зведення стін (секція В)

2019

місяць 13

Влаштування перегородок (секція В)

2019

місяць 14

Монтаж перекриття та сходів (секція В)

Влаштування підлог (секція В)

2019

місяць 15

Заповнення віконних та дверних прорізів  (секція В)

проведення внутрішнього опорядження та зовнішнього оздоблення (секція В)

2019

місяць 16

Влаштування покрівлі

 

 

2020

Місяць 17

 

 

Прокладання водопроводу

Прокладання каналізаційних мереж

2020

Місяць 18

Влаштування опалення в начально-виховному комплексі

Влаштування вентиляції в начально-виховному комплексі

Монтаж електросилового обладнання, освітлення та системи танення снігу та льоду

2020

Місяць 19

Прокладання слобострумних мереж (радіомовлення,часифікація,радіофікація,телефонізація)

Влаштування пожежної та охоронної сигналізації та системи пожежегасіння

Монтаж пристроїв блискавкозахисту

2020

Місяць 20

Встановлення трансформаторної підстанції

Влаштування пожежної водойми

Будівництво котельної та насосної станції

Влаштування ємності для очищення води

Будівництво дворової вбиральні

2020

Місяць 21

Будівництво очисних споруд по технології «BIOTAL»

Проведення благоустрою та озеленення території

 

2.4.  Очікувані кількісні та якісні результати від реалізації проекту

В результаті реалізації проекту буде досягнуто помітних соціальних та економічних ефектів, котрі дадуть змогу значно покращити умови перебування учнів, вчителів та дітей у новому навчально-виховному закладі, зокрема безпосередніми продуктами втілення проекту будуть:

  •  Нові та сучасні приміщення школи, їдальні, спортзалу та котельні.
  •  Забезпечення мінімально необхідних відповідно до чинних стандартів побутових і санітарно-гігієнічних умов навчання, перебування та виховання учнів та дітей у навчальному закладі.
  •  Отримання можливості якісного навчання в сучасному НВК,а також підготовка дітей до школи відповідно до сучасних освітніх стандартів.
  •  Створення можливості розвитку не тільні дітей та учнівської молоді, але і громади в цілому.
  •  Підвищення енергоефективності і зменшення відповідних бюджетних витрат за рахунок заходів з енергозбереження (металопластикові вікна, термоізоляція даху та стелі, встановлення твердопаливних котлів, застосування новітніх матеріалів та технологій при будівництві тощо).
  • Створення нових робочих місць на території сільської ради зокрема сезонних робітників котельні 4 місця, техпрацівників, вихователів.

 

Сталість результатів проекту

а)Фінансова сталість

Після будівництва навчально-виховного комплексу подальше утримання та фінансування школи буде здійснюватись за рахунок коштів державного та місцевого бюджету

б)Інституційна сталість

Досягнуті результати дозволять покращити ситуацію із залученням всіх мешканців селища до освітніх заходів, сприятимуть кращій організації виховання та навчання, сприятимуть підвищенню довіри громади до співпраці з владою. Буде створено 16 нових робочих місць.

    1. Інновації проекту

При розробці даного проекту передбачено ряд інноваційних технологій.

Твердопаливна котельня оснащена автоматичною системою управління, яка забезпечує задані параметри роботи котла (автоматичне завантаження палива, видалення попелу). Режим роботи котла програмується в часі (на день, тиждень, місяць) в залежності від необхідної температури в приміщенні. Процес спалення біомаси постійно тестується датчиками, що звязані через бортовий компютер із системою надува та подачі палива. Постійно визначається вміст кисню в камері згоряння. Горіння проходить в безколосниковій камері згоряння при температурі 800-1200 С.

Керування процессом спалювання здійснюється мікропроцесорним пультом, який регулює сааме горіння. Інтегрована система регулювання керує горінням при потужності від 30 до 100%.

Даним проектом передбачена система танення снігу і льоду в водостічних ринвах і трубах, що керується електронним регулятором. Регулятор поставляється в комплекті з датчиком температури і датчиком опадів.

 

 

2.7.Заходи з інформування громади/громад про проект та/або участь громади /громад в його розробленні

З метою отримання зауважень та пропозицій від громадськості проект «Будівництво НВК по вул. Шкільній, 11 в с. Борбин Млинівського району» розміщено на офіційному сайті Острожецької сільської ради. На даний час зауважень та пропозицій на адресу Острожецької сільської ради не надійшло.

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь