A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Як вберегтися від лептоспірозу?

Дата: 04.11.2019 11:18
Кількість переглядів: 627

Млинівське районне управління Держпродспоживслужби у зв’язку з підтвердженим випадком захворювання жительки Млинівського району на лептоспіроз, рекомендує односельчанам звернути увагу на інформацію та ряд застережливих заходів,які попередять можливе зараження на дану недугу.

Як здійснюється зараження?

Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни  (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Проте для людини  додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри  у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище.У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому грунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво -  при кип’ятінні.

Захворювання від людини до людини не передається!Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, як літньому, так і зимовому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів (особливо тих, що зберігаються в погребах), під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних   підприємств та інших.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають тяжкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.

Як вберегтися від лептоспірозу?

Людям, щоб уникнути захворювання на лептоспіроз, потрібно дотримуватись ряду нескладних та водночас необхідних правил:

- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

- не купатись у забруднених водоймах;

-для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

- не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

-ретельно мити продукти харчування перед вживанням;

- застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;

-проводити систематичні запобіжні заходи спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку-знищення пацюків і мишей, а також унеможливлювати потрапляння гризунів в оселі, виробничі цехи та  приміщення де зберігаються харчові продукти.

Фото без опису

Пам’ятайте що захворювання легше попередити,ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь